Re: Sleva na dítě
Myslím, že stačí její čestné prohlášení, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě a zaměstnanci náleží daňový bohus. Na FÚ se nic neposílá, tato změna se musí zapsat do "růžového prohlášení", které zaměstnanec podepisuje každoročně, resp. při vstupu do zaměstnání. Snad jsem pomohla.
Já bych chtěla normálně potvrzení od zaměstnavatele matky, a dan bonus musíte vyplatit zaměstnanci vy , a na fú si zažádáte o jeho proplacení, když ho nemáte z čeho vzít, myslím, že je na to i formulář, ale nevím to jistě
----------------
Daňový bonus se bude zaměstnanci vyplácet pokud si měsíčně vydělá alespoň 1/2 min. mzdy. Po dobu, kterou bude mít vyplněno v "Prohlášení poplatníka daně z PFO ", že uplatňuje dle §35 c) a d) daňové zvýhodnění na vyživované dítě, a nebude na něj uplatňovat slevu druhý rodič (což nejlépe doložíte potvrzením zaměstnavatele). O částku daňového bonusu, kterou vyplatíte ve mzdě příslušnému zaměstnanci, snížíte měsíční odvod zálohové daně pro FÚ. Pokud bude částka bonusu vyšší něž měsíční odvod zálohy na daň z příjmu ze závislé činnosti za všechny zaměstnance, musíte ji i tak ve mzdě vyplatit a o tuto částku si zažádáte FÚ . Hlášenka se FÚ neposílá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10. 11. 2006 9:20
Prosím radu. Jak mám postupovat v případě, kdy uplatní zaměstnanec slevu na dítě? Mám jdnoho zaměstnance a vznikne mu daňový bonus. Mám zaslat na FÚ nějakou hlášenku? A jakým způsobem a do kdy bude zaměstnanci daňový bonus vyplacený?Pokud je manželka na mateřské, stačí pouze její plná moc, že neuplatňuje slevu.Děkuji