Re: tichý společník
*** Já taky ne, i když je to docela zvláštní kombinace. Tichý je od toho, aby dal a nemluvil do toho a jednatel přímo rozhoduje :-)) Asi by to pro něj byla i lepší motivace :-))) Jen nemám jistotu, jak by to bylo v případě tohoto tichého s ručením za závazky - §678 Obch.Z. (?) ***
To taky nevím. Řešíme situaci, že firma potřebuje peníze na investice. A kdo nám může půjčit je jednatel. Kdybychom chtěli udělat půjčku, narazíme na výši úroků a související problematiku. Chceme to tedy vyřešit tímto způsobem a domnívám se, že je to v pořádku. Nikdo nebude poškozen, nejedná se o "tunelování". Tak zjišťjeme, zda jsme něco nepřehlédli.
*** Pokud by byl jednatel i společníkem, pak úročit nemusí - ale to asi není, že? I ten úrok byste ale zvládli - opačně by to bylo horší - kdyby společnost půjčovala jednateli. Ale u toho tichého snad žádný problém být nemusí. Ale protože si nejsme jisti tím ručením za závazky, tak by měl ale jednatel trošku počítat s tím, že to ručení u něj by mohlo být, i když to přesné znění zákona takhle neříká (?) ***
Jen tak trošku z mé zkušenosti. Kdysi jsem byl jednatelem společnosti a zároveň tichým polečníkem. řešili jsme něco obdobného a dle doporučení právnka jsem se stal nejdříve tichým společníkem a pak jednatelem. Již si nepamatuji proč, ale po kontolách FÚ nic neshledali. Je to, ale 5 let zpátky a vše se mění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
10. 11. 2006 13:04
Jsou nějaké omezení v tom, kdo může a nemůže být tichým společníkem? Může např. jednatel společnosti být tichým společníkem?