Re: účast na pohřbu babičky?
Vždyť jste si to našla sama, že JE :-)). Chtěla jste se jen utvrdit, že není někde jinde napsáno něco, co to vyvrací (jak se tak někdy stává), je mi to jasné... Samozřejmě máte pravdu vy! Možná ta "kamarádka" neví, že babička je prarodič :-)). Mějte se hezky.
V tomto případě jednoznačně platí, že k účasti na pohřbu prarodiče se poskytne volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou domu - nejdéle na 1 den na účasti na pohřbu. Kdyby babička žila s Vámi ve společné domácnosti tak máte nárok ještě na 1 den na zařízení pohřbu. Je to tak i kdyby na stokrát bylo v KS uvedeno jinak, neboť jak je obecně známo zákon je nejvyšší právní norma. Myslím, že je to tak i když je to NV, kterým se provádí ZP.
To vás ale ošidili. Kolektivní smlouva nemůže obsahovat podmínky méně výhodné, než určují zákony! Přečtěte si přílohu k nařízení vlády 108/94, které výše cituje i paní Blanka, placené volno k účasti na pohřbu prarodiče zaměstnance i prarodiče jeho manžela tam najdete.
děkuji Vám všem... mě na tom nejvíc udivilo, že jsou to kolegyně a závidí někomu účast na pohřbu... já jsem nezjišťovala, kdy ten pohřeb byl, a nechtěla jsem ani parte.... myslím, že na příště budu muset být takováta protivná ..... je mi to ale líto, že se lidi tak chovají......
přeji hezký víkend a moc děkuji za tuto stránku....
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2006 13:46
Četla jsem tady v informacích,zda je nárok na volno na účast na pohřbu babičky,
našla jsem si zákon č. 108/1994, kde je uvedeno bod č. 4. nezbytně nutnou dobu ´, nejvýše jeden den na účast k pohřbu prarodiče .....
teď přišla "kamarádka" oné kolegyně, která byla n apohřbu.. a docela se do mě obula,, že ona teď četla, že nárok na volno na babičku není???
Jak to je? prosím..
díky
Blanka