Re: Proforma x zálohová fa
*** Já bych řekla, že proforma spíše říká, jak "řádná" faktura v budoucnu bude vypadat a zálohoviz fa si říkáte o peníze předem, než třeba vůbec začnete něco dělat, ať máte jistotu. Nic Vás nenutí tyhle faktury vystavovat. Pokud ale chcete zálohu, tak si o ni řeknete zálohovou fa. Když zálohu přijmete a chce po Vás někdo daňový doklad k přijaté záloze, tak ho vystavíte. Při předání plnění vystavíte fakturu - zase daňový doklad - kde zálohu odečtete ***
Není náhodou proforma pro zaplacení celé částky a zálohová jen na zálohu? nevím jen šťourám :-)
*** Já si jen dovolím ještě z praktické stránky: když dostanu proforma, tak předpokládám, že na ní je částka, která už je konečná - že po mě nikdo nebude chtít víc = že takhle bude vypadat faktura. Když dostanu zálohovouu, tak zase předpokládám, že konečná fa bude zřejmě vypadat jinak. Takhle jsem to myslela :-) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
10. 11. 2006 14:14
Dobrý den, prosím o radu, zda chápu správně pojmy proforma faktura a zálohová faktura:
Proforma je bez DPH a jde o výzvu k zaplacení před uskutečněním zdan. plnění. Např. Přijmu objednávku na službu, vydám proforma fakturu a po jejím zaplacení službu provedu a vystavím daňový doklad.
Zálohová faktura je předpis na zaplacení zálohy za práce či služby, poskytované zákazníkovi v delším čas. intervalu. Zde mě příklad nenapadá- třeba tisknu katalog a on je odebírá po x kusech na několikrát?Nevím...
Jde mi o to, kdy můžu vystavit proforma fakturu a kdy musím zálohovou, pak doklad na přijatou platbu a řádný daňový doklad. Vedu účetnictví, vím, že u daň. evidence je to jinak. Mockrát děkuji za vysvětlení....