Re: Zaúčtování nadměrného odpočtu
O nadměrném odpočtu nebo daňové povinnosti neúčtujete, účtujete až o přijatém NO 221/343 nebo 343/221 při platbě DPH. Ten, kdo vede analytiku u 343 podle sazeb DPH, musí mít analytiku i na vyrovnání s FU a pak na základě přiznání k DPH interním dokladem přeúčtovává z 343.19 a 343.5 na 343.xxx
O žádné "povinné analytice" vůči vyrovnání s FU jsem tedy neslyšela.
Je jasné, že si každá firma vede analytiku podle sazeb DPH a pokud si navíc vedete analytiku např. 343900, tak na tento účet si já každý měsíc přeúčtuji částku-buď nadměrný odpočet, nebo povinnost za konkrétní měsíc (např.z účtu 343005 + 343019) a na tomto ú.343900 potom vidíte, co Vám má FU vrátit, nebo co máte platit a tento se potom po platbě či vratce vyrovná.
Pokud takovýto účet nevedete, ko konci měsíce, či čtvrtletí máte zůstatky na ú. 343+AE, kde vedete 5% a 19% sazbu a až Vám FU vrátí tuto částku, musela byste zaúčtovat část proti 3435% a 34319%. Takže vidíte, že lépe celou povinnost, či ńadměrný odpočet přeúčtovat koncem měsíce/čtvrtletí na jiný anal.účet, ale opět podotýkám - hlavně kvůli Vaší jednodušší evidenci.
velice se mi osvědčilo, tak jak píše předchůdkyně, přeúčtovávat období DPH na zvláštní analytiku, kde zřetelně vidím, co dlužím na DPH nebo co si nárokuji, a tím za dané období vynuluji účty 343005 a 343019.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
10. 11. 2006 15:02
Prosím o radu jak správně zaúčtovat nadměrný odpočet 250 tis. Kč,vedeme PU.Děkuji G