Re: dohadný účet pasivní,aktivní
např. dohadný účty pasivní odúčtujete na základně přijaté faktury.........já bych asi našel jak se kontovali ty dohady a jak se pak kontovali ty faktury. Pokud totiž neodúčtovali dohady mohlo dojít k tomu, že dvakrát účtovali do nákladů jednu věc. Tuhle situaci vám opravdu nezávidím....ale s chutí do toho a půl je hotovo :-)
Něco mě napadlo, zkoukněte zda máte nějakej zápis o inventarizaci pohledávek a závazků. Měla by se dělat ke dni účetní závěrky. Tam by mohli být informace o skutečných závazcích a pohledávkách. Možná se to zjistí ještě jinak, ale pokud tedy závazky a pohledávky v účetnictví budou budou větší či menší o výši těch dohadů, tak závazek, resp. pohledávka skutečně trvá a jen by se to přeúčtovalo. A pokud ne, tak závazky či pohledávky už byli uhrazeny, jen nedošlo k zúčtování dohadů, tak bych to dal do nedaňovejch výnosů, resp. nákladů. Možná jako odpis pohledávek či závazků. Tím si nejsem jistý.............nevím je to jen návrh, zkoukněte to. Chce to asi projít co nejvíc starejch materiálů a zjistit co nejvíc info, abyste něco lidově nezk......:-)
No právě, že jsem vám moc nepomohl, chvíli jsme diskutovali a výledek je, že si to stejně musíte vyřešit sama :-))) šlo mi jen o to, že prasknout to rovnou do nákladů nebo výnosů, ač nedaňových, je mi trochu "proti srsti" ale možná to jen zbytečně komplikuji :-)
Přidám-účet 388 dohadný účet aktivní je nepotvrzená pohledávka, to je ta kterou nelze účtovat a přitom patří do daného účetního období a nelze stanoviit částku může to být třeba pohledávka za pojišťovnou, výnosové úroky.
účet 389 dohadný účet pasivní dotahuje daňové náklady, ty které nelze vyúčtovat jako dluh a nelze stanovit konečnou výši třeba do konce roku nevyfakturované telefony.
Mám tady poznámku" nerozliším-li časové rozlišení nemohu dát příští rok do nákladů, musím znova daň přiznání" no třeba to někdo vyvrátí:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2006 14:44
Dobrý den,
zajímá mně Váš názor na řešení této situace. Předešlé r.byli vedeny dohadné ucty aktivni a pas.,ktere nebyli zuctovani v pruslusnych letech. Do ted jsou v ucetnictvi. Jak mam tuto situaci rešit? Mají se odepsat do nedaň.nákladů a výnosů?
Díky