Vlastnická práva vlastníků jednotek

• (neregistrovaný)

12. 11. 2006 11:55

Co vše si mám představit pod větou: Vlastník jednotky nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek.? Do toho může patřit i hluk? To by se potom žádné úpravy konat nemohly. Kde bych našla přesnější výčet těchto omezení?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2006 12:36

graver (neregistrovaný)

Re: Vlastnická práva vlastníků jednotek
      >Co vše si mám představit pod větou: Vlastník jednotky
      >nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by
      >ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních
      >jednotek.? Do toho může patřit i hluk? To by se potom žádné
      Myslí se tím hlavně materiální zásahy, ovlivňující společné prostory. S čím jsem se setkal já, tak to bylo např. dobudování rúzných průhledů, dalších dveří, vyvedení klimatizace do spol. prostor apod.
      Hluk apod. řeší zase ObčZ.
      >úpravy konat nemohly. Kde bych našla přesnější výčet
      >těchto omezení?
      Nikde žádný výčet nenajdete. Případné spory řeší soud. Máte na mysli nějakou konkrétní úpravu?

• 12. 11. 2006 15:05

Jarka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Plánujeme výměnu oken v našem bytě a chceme předejít sousedským sporům. Většinou jsou to staří lidé a ti nemají pochopení, tedy aspoň v našem domě.

• 13. 11. 2006 9:11

právník (neregistrovaný)

Podívejte se do Prohlášení vlastníka, kterým vymezil ve Vašem domě jednotky, nebo do Vaší kupní smlouvy k bytu, co jsou společné části domu a čím je ohraničena Vaše jednotka - obvykle bývají výplně otvorů v plášti budovy společnými částmi domu a jednotka bývá ohraničena vnitřní stranou jejích oken a dveří, takže bez souhlasu SVJ "svoje" okna měnit nemůžete, a to ani "za své peníze". Navíc pokud nebudete postupovat podle práva (stavební zákon - povolení či ohlášení), tak Vás zcela jistě někdo "práskne" a dostanete pokutu. Nechte si tu výměnu "stejné za stejné" a "za svoje" odsouhlasit na na shromáždění SVJ a stavte se i na stavebním úřadě.

• 13. 11. 2006 9:56

graver (neregistrovaný)

... což je zároveň odpověď na dřívější dotaz ohledně výměny oken, tzn. odpověď na otázku, co je vlastně společným prostorem.
      Tento dotaz spíš byl o tom, jak úpravou *vlastní* jednotky nezasáhnout do práv ostatních spoluvlastníků, ale tazatelka může zjistit, že výměna oken není úpravou její jednotky.

• 13. 11. 2006 12:41

Jarka (neregistrovaný)

Děkuji.
      Ve smlouvě jsem našla, že do vlastnictví jednotek patří mimo jiné i vnější okna, a to doslova napsané. Společným majetkem jsou okna, ke kterým je přístup ze společných částí domu. Takže podle toho bych si okna mohla vyměnit bez souhlasu všech vlastníků. Je to tak?

• 13. 11. 2006 14:52

graver (neregistrovaný)

Pokud nebude někdo kverulovat, že tím zasahujete do společných prostor (nosná zeď), tak asi ano. Jen nevím, jestli je na to potřeba stavební povolení - to byste potřebovala souhlas ostatních ze stavebního zákona.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).