Re: Jaké vzdělání má mít účetní?
Škola vám dá pro vaše potřeby možná až příliš široký záběr. Pokud byste chtěla školu, tak asi nějakou ekonomku, obchodní akademii apod. Ale pokud potřebujete "jen" účetnictví a daně, tak bych uvažovala spíš o nějakém důkladném kurzu specializovaném na tuto oblast, jsou např. kurzy půlroční i roční, kam se dochází třeba jednou týdně a mezitím jsou "domácí úkoly" :-)
Já mám vzdělání zcela mimo obor - Střední zemědělskou školu. I když tam jsme také měli ekonomiku, ale jen okrajově...
A o vzdělání jsem uvažovala z toho důvodu, že kdyby jednou firma (nedej bože) skončila, tak co bych asi tak mohla dělat, když na to co dělám nyní nemám vlastně žádné vzdělání...
řekl bych, že ač dá škola velký záběr, nedokáže ji nahradit ani deset kurzů. na specializovaných kurzech asi těžko budou učit např. ekonomiku a právo v takovém rozsahu, které by dobrá účetní měla znát jako základ a od toho rozšiřovat své znalosti. rozhodně aspoň střední ekonomickou školu, nebo lépe vyšší střední zaměřenou na daně a účto.
S tím s vámi nesouhlasím. Znám studované ekonomy a jsou v účetnictví a ekonomice velice slabí. Je taktéž zapotřebí mít na to hlavu a trochu logický úsudek a pořádný kurz účta. Neznamená když mám školu, vše znám. Hodně dá i praxe. Já osobně jsem studovala na SZŠ. Jerlikož mne nemoc přinutila změnit povolání, dala jsem se na účto, které jsem si sama nastudovala. Nyní vedu účto, mzdy, daně několika firmám a při kontrolách nemám problémy. Chce to pevnou vůli a učit se a učit se stále.
to máte pravdu, praxe a logický úsudek je moc důležitý.
ale základem by mělo být vždy "odborné" ekonomické vzdělání od kterého se odpíchnete. pokud někdo nemá žádné právní vědomí a o ekonomice jako takové nic neví, těžko se naučí dobře dělat daňové a účetní poradenství jen na základě kurzů. z praxe znám případy, kdy si rekvalifikovaná kuchařka, kadeřnice, servírka,....troufnou na účtování firem, protože dostaly "takovej ten modrej certifikát", a dopady jsou dost hrozné.
>>>>Dobrý den, asi se hloupě zeptám, ale tady to určitě
>>>>někdo bude vědět. Účtuji v rodinné frimě, v tomto
>>>>oboru
>>>>mám pouze osvědčení o absolvování nějakých kurzů
>>>>("PU", DE, Daňový sytém v ČR), ale přesto mám pocit,
>>>>že nic
>>>>moc nevím. Tak si chci udělat nějakou školu (ne denní
>>>>studium), jenže netuším jakou. Nemohl by mě prosím
>>>>někdo nasměrovat? Předem moc děkuji.
>>>
>S tím s vámi nesouhlasím. Znám studované ekonomy a
>jsou v účetnictví a ekonomice velice slabí. Je taktéž
>zapotřebí mít na to hlavu a trochu logický úsudek a
>pořádný kurz účta. Neznamená když mám školu, vše znám.
>Hodně dá i praxe. Já osobně jsem studovala na SZŠ.
>Jerlikož mne nemoc přinutila změnit povolání, dala jsem se
>na účto, které jsem si sama nastudovala. Nyní vedu
>účto, mzdy, daně několika firmám a při kontrolách nemám
>problémy. Chce to pevnou vůli a učit se a učit se stále.
Zdravím, jsem ráda, že účetní dělá i jiná bývalá zdravotní sestra, než jsem já. Manžel si zařídil s.r.o. a mě "hodil do vody" včetně mezd -
- takže jsem chodila do kurzů, studovala a studovala (neuměla jsem ani na počítači). První tři roky jsem si platila účetní, která po mně
úplně všechno kontrolovala. Nejsem super odborník na účto,
ale živím se tím a baví mě to. Zatím jsem prošla kontrolami celkem
dobře. Ale dám hodně peněz za různá školení, pořád je něco nového.
Škola možná není úplně to nejdůležitější. Např. já jsem ing. ekonom, ale kdybych se trvale nevzdělávala, tak je mi ten titul na ho*** - no leda na ozdobu vizitky :-))) Z mých spolužáků - kdo se neživí účetnictvím a daněmi, tak vůbec nerozumí tomu, co dělám a co se třeba tady na BC probírá. A jsou to taky inženýři ekonomie :-) Zase umějí něco jiného, co už dávno neumím já ;-)
A naopak - je řada lidí "jen" se středním vzděláním třeba úplně jiného směru, kteří se pořád učí a taky pořád účtují, a jsou naprosto skvělí jako odborníci, účtaři, daňaři.
Tedy dle mého názoru: důležitá je trvalá praxe a vzdělávání, přemýšlet nad prací, hledat logické vazby, kontrolovat, být pečlivá, pozorná...
PS: Můj kolega - skvělý účtař - je původním povoláním technik a železničář a má VŠ dopravní. Všechno, co umí, se naučil později - na kurzech, v praxi,... Nikdo se ho neptá, co vystudoval. Každého zajímá jen to, jestli kvalitně odvede svou práci :-)
začínám znovu ve svém oboru po mateřské (4 děti), takže po 14 letech je to fuška.Měla jsem zkušenosti, že jsem ze seminářů vůbec nic neměla, pokud jsem si trochu ty nové zákony neprostudovala. Potom jsem však měla zase pocit, že jsem se nic nového nedozvěděla. A 300 ,-- Kč fuč. Dnes je to 900,-- za jedno dopoledne. Má někdo podobný pocit dnes?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2006 8:53
Dobrý den, asi se hloupě zeptám, ale tady to určitě někdo bude vědět. Účtuji v rodinné frimě, v tomto oboru mám pouze osvědčení o absolvování nějakých kurzů ("PU", DE, Daňový sytém v ČR), ale přesto mám pocit, že nic moc nevím. Tak si chci udělat nějakou školu (ne denní studium), jenže netuším jakou. Nemohl by mě prosím někdo nasměrovat? Předem moc děkuji.