Hlavní navigace

Daň z prodeje automobilu

  • (neregistrovaný)

    11. 3. 2017 23:33

    Dobrý den,
    chci se pouze zeptat, určitě už se Vás na to někdo ptal. Když sem pořídil automobil za menší sumu 75 000 Kč, než ho teď budu chtít prodat za 100 000 Kč, auto vlastním 2 roky, budu to muset uvést do DP, popřípadě něco platit? Děkuji.S pozdravem, Bauer Marek.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2017 0:00

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,
      prodej movitých věcí fyzickými osobami ( občanem - nepodnikatelem )  je osvobozen od daně z příjmů dle § 4 odst. 1 písm. c) zákona o daních z příjmů. Toto osvobození se však nevztahuje na motorová vozidla, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem 1 rok. Pokud jste vůz pořídil méně než 1 rok před jeho prodejem, tak musíte příjem z prodeje zdanit v přiznání k dani z příjmů fyzických osob (§ 10 odst. 1 písm. b) ZDP jako tzv. ostatní příjem ), jako výdaj si můžete uplatnit nabývací cenu vozu. Pokud jste vůz pořídil více než 1 rok před prodejem, je jeho prodej osvobozený a příjem nikde neuvádíte. Povinnost oznámit na finanční úřad osvobozené příjmy se vztahuje na příjmy vyšší než 5 000 000 Kč ( pokud oznámení na FÚ však nebude, je možné zatížit i tento příjem zdanění !) . Jiným daním prodej soukromého vozu (tj. není zahrnut v obchodním majetku) nepodléhá.
      Pokud dojde k prodeji majetku zařazeného do obchodního majetku poplatníka ( majetek o kterém je účtováno u poplatníka vedoucího účetnictví, nebo jsou nebo byl v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů u poplatníka, který vede daňovou evidenci - OSVČ ), pak platí že, dosažený příjem z prodeje je zahrnut do dílčího základu daně dle § 7 ZDP. Daňově uznatelným výdajem je polovina roční výše daňového odpisu a daňová zůstatková cena vozidla, daňově uznatelnými výdaji jsou i výdaje související s prodejem vozidla (inzerce, znalecký posudek, sepsání kupní smlouvy právníkem, poplatky za převod vozidla apod). Příjem z prodeje vozidla po odpočtu daňově uznatelných výdajů vstupuje do částky pro výpočet vyměřovacího základu pro odvod  SP a ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).