Hlavní navigace

Vystaveni faktury, kdyz nevim kdo je muj klient?

  • (neregistrovaný)

    12. 3. 2017 14:16

    Dobry den, omlouvam se za stupidni dotaz. Jsem identifikovana osoba, neplatce DPH (v CR), a poskytuji sluzby momentalne pouze mimo EU. Identifikovana osoba jsem z duvodu, ze prijimam sluzby z EU. O me sluzby projevil zajem klient, ale nevim kdo a ani odkud je. Moje faktura ho ani nezajima, takze ji vlastne jen "vydam", abych uspokojila ceske urady pri pripadne kontrole. Pokud by dany clovek/firma byl z mimo EU, tak je mi jasne, ze na fakture je DPH 0% a je vyreseno. Mam ale podezreni, ze dany clovek/firma je z Francie. Taky nevim jestli to je osoba povinna nebo nepovinna k dani. Pokud by to byla osoba povina k dani (tedy poskytne mi jeho VAT number), tak opet na fakturu dam 0% DPH a bude to v reverse charge modu + podam souhrne hlaseni, rozumim tomu spravne? K poskytnuti VAT number se ale nijak nema, takze s touto variantou pocitat nemohu. Je-li to osoba nepovina k dani a byla-li by z EU tak vzhledem k tomu, ze nejsem v CR platce DPH tak i v tomto pripade by byla 0% DPH? Je tento muj predpoklad taky spravny?
    Take vadi neco necemu, kdyz na fakturu dam jenom "Pro koncoveho zakaznika webu zakaznikovadomena.com"? (Podotykam, ze na tom webu zakaznika neni zadna informace o tom, odkud je ani zadne dalsi kontaktni informace krome emailove adresy).
    Predem diky za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2017 15:13

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      naopak, ptáte se na jedno z nejtěžších témat. Toto je složité a odpověď daň. poradcem by byla spíše na místě.

      Jako IO,  poskytnete li službu do EU podnikající osobě s DIČ ( VAT ) s místem plnění v EU pak přenesená DPH ( na Vaší FA DPH 0% + přenos VAT REVERSE ), obdobně u neplátce, ten se v tomto případě stává IO.

      V případě prodeje zboží ( dodání ) do EU občanům (nepodnikatelům )  jde o tzv. zasílání a sledujete limit obratu, pokud jej překročíte musíte se registrovat v dané zemi jako plátce.
      To je ( ten popis - ne že překračujete limit obratu )  pravděpodobně Váš případ, pak fakturujete částku bez daně ( jako neplátce a  není ani přenos ). V ČR můžete vystavit i zjednodušený daň. doklad ( bez identifikace protistrany ) do 10 -ti tisíc, neumím odpovědět zda i v tomto případě, zahraničního obchodu, vzhledem k tomu, že se sleduje označení protistrany, bylo by lépe a prokazatelnější označit také Vašeho odběratele ( jméno a adresa ) . To také s ohledem na ostatní povinnosti prodeje ( jako je doklad k záruce, k ujednáním OP, aj. ) 

      V případě prodeje ( dodání ) zboží do EU tamnímu plátci ( s VAT )  českým neplátcem, je dodání osvobozeno, a nevzniká povinnost registrace. Fakturujete bez daně - "žádná tam není" a není ani přenos.

      V případě poskytnutí služby občanu nepodnikateli se sídlem v EU českým neplátcem, Vám taktéž nevzniká povinnost registrace, opět FA bez daně a není ani přenos.

      Upozorňuji, že pokud by byl v ČR někdo již plátce DPH - výše uvedené neplatí a bude vše zase jinak.

    • 12. 3. 2017 16:26

      Kaja Marik (neregistrovaný)

      Pokud to pomuze k upresneni me situace, tak ja zadne (fyzicke) zbozi neprodavam. Kdyz to zjednodusim, tak muj business spociva v prodeji pocitacove generovanych obrazku. Tj. mam webovy server a kdyz nejaky klient pozda o vygenerovani obrazku s textem "Hello world!", tak mu ten server takovy obrazek vygeneruje. To je cele a ja svym klientum pouze fakturuji mesicni castku za pouzivani takove sluzby. Tj. kdyz plati, tak jim ty obrazky ten server generuje, kdyz neplati tak zadne obrazky negeneruje, take zadne reklamace, zaruky a jine ujednani neresim a moji klienti take ne.

      Vzhledem k tomu, ze mi klienti dosud byli pouze z mimo EU, tak fakturovani bylo jednoduche a paradoxne komplikace nastava pri fakturovani na jednotnem trhu EU.. ??? Trochu me to dovadi k presvedceni, ze je lepsi/jednodussi delat business mimo EU, coz je dost smutny, ale co uz..

      Bude se nejak lisit dodavani takovychto sluzeb do EU od fyzickeho zasilani zbozi? Musim ci nemusim v tomto pripade sledovat limit obratu pro danou zemi? Osobne bych rekla, ze nemusim a pri dodavani takovychto sluzeb by mi nikdy nemela hrozit povinnost registrovat se jako platce v jine zemi EU. Chapu to spravne?

      Ta Vase posledni veta se me netyka, protoze zadne sluzby v CR neposkytuji ani neprijimam.
      Predem diky za pripadne upresneni.

    • 13. 3. 2017 7:19

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pak se pravděpodobně jedná o poskytování služby, kde místo plnění je podle ( základního pravidla - jsou zde výjimky )  sídla příjemce - pokud je z EU, tak v EU, jste li neplátce platí výše uvedené pro dodání služby do EU, zase rozlišujete dodání služby plátci v EU s VAT ( osoba povinná k dani ) , pak se stáváte IO ( dostanete české DIČ )  a účtujete bez daně systémem přenosu ( příjemce - plátce s VAT si dodaní a ihned nárokuje sazbou DPH v daném státě ) , nebo nepodnikající FO v EU pak povinnost registrace nevzniká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).