Dobrý den,
mohu pouze odpovědět takto na dálku, ale vypadá to že k sestavení výkazů nebyla použita správná rozvaha. Pokud uzavíráte účto a provedete inventarizace musíte sestavit 2 rozvahy :
1. bez zaúčtované daně z příjmu PO za daný rok dané firmy, toto je podkladem ke zpracování DP k DPPO ( zde totiž ještě upravujete ZD o vyloučené položky nedaňové, o položky zvyšující ZD atd. )
tedy si stanovíte ZD po korekcích v DP spočítáte daň z příjmu ( DPPO ) a tuto daň poté a to za 2.:
- zaúčtujete daň z příjmu do daného roku, ( účetním zápisem 591 / 341 ) a tuto druhou rozvahu teprve po zaúčtování daně podle DP použijete ale pouze k sestavení výkazů. Takže pokud to někdo jaksi neudělal, tak poté tyto výkazy nezobrazují ve výkazu zisku a ztráty pod Q daň z příjmu za běžnou činnost a Q1 splatná daň hodnotu, která se přenáší z rozvahy účtu 591
tak možná, (- já Vaše účto neviděl a ani nechci ) to tak je
Dobrý den,
jen doplním ono to pracuje i opačně pokud máte HV kladný ( v zisku ) a ( použijete 1. rozvahu k sestavení DP k DPPO ) a tomto DP si uplatníte ztrátu min. let pak Vám vyjde DPPO 0,- ( a to přes to že je HV kladný je to způsobeno ztrátou min. let ) tak pak samozřejmě není ani co dále účtovat za daň z příjmu a ( 2 předvahu k sestavení výkazů vyjedete pouze pokud proúčtujete nějakou daň z příjmu podle DP tedy zde nezpracovávám ) pak logicky nemám li zaúčtováno na účet 591 nic ( protože nic není ) tak ani ve výkazech nebude nic.
Pěkný den,
není to moje účetnictví, já do něj nevidím. Píšu práci na téma FA podniku a jak říkám, mám pouze výkazy ve zjednodušeném rozsahu, které firma zveřejňuje na internetu. V rozvaze není vidět, zda byla daň započítána nebo ne. Opravdu nevím, jakým způsobem účetní tyto konečné výkazy sestavovala. Je pravda, že podnik má v rozvaze ztrátu z minulých let, našla jsem si o tom informace, jen mi to nebylo úplně jasné, samotná vedoucí mi nedokázala říci, roč je ve výkazu 0. Chápu to tedy tak, že si firma ob rok uplatní ztrátu z minulých let v daňovém přiznání a tak výjde nulova daňová povinnost.
Dobrý den,
je li to tak pak samozřejmě je to z Vaší strany v pořádku,
jak jsem uvedl mohou nastat jen 3 situace kdy není zaúčtovaná daň z příjmu :
1. HV byl kladný, je použita 1 předvaha - obratová a zůstatková ( bez daně ) pro sestavení DP a daň z příjmu PO skutečně vyjde ( vyjde daňová povinnost ) pak se musíte vrátit do účetnictví a posledním zápisem který účto ukončuje je zaúčtování daně 591 / 341 a vyjet si 2 předvahu obratovou a zůstatkovou s již zaúčtovanou daní a podle této ( již DP k DPPO znovu neděláte - to už je ) pouze zpracujete výkazy k DP a to v požadovaném rozsahu podle klasifikace ÚJ ( mikro, malá, střední, velká )
2. HV je ve ztrátě a po i korekcích (o nedaňové výdaje ) v DP je ztráta - pak daň z příjmu není a není co do -účtovávat
3. HV je v zisku ale v DP si provedete korekce ( o nedaňové výdaje ) a současně si uplatníte ztrátu minulých let, pokud vlivem uplatněné ztráty min. let dojde k situaci že bude daňová povinnost nulová, pak opět není co do - účtovávat
Přeji, ať Vám to dopadne.
Jenom doplním pokud dojde k 1. bodu a někdo zapomene doúčtovat daň z příjmu předpisem 591/314 tak to je chyba účetnictví, protože tato daň má věcnou a časovou souvislost s uzavíraným rokem a je také účtováno o dani z příjmu výsledkově. Pokud to není zaúčtování ( např. do uzavíraného roku 2016 ) a da%n. povinnost vznikla a následně jí v roce 2017 ( po podání DP na FÚ za 2016 ) subjekt platí, má problém
Správně účtujete takto :
591 /341 ( ID poslední zápis do roku 2016 )
341 / 221 zaplacení daně za rok 2016 bankou v roce 2017
Pokud to nemáte jak chcete účtovat o zaplacení v roce 2017 - máte problém ??
??? / 221 ( co bude na MD za nezaúčtovaný předpis daně )
pokud nemáte předpis můžete za ??? dát 341, ale protože není předpis bude vykazovat účet 341 saldo ma MD a to pořád, rozvahový účet se nikdy nevyrovná, jedině na konci roku zase nedaňově 548 999 / 341 ( nedaňové provozní výdaje ) a upravit v korekcích v DP
nebo rovnou výsledkově za ??? dáte 591 ( jako že daň z příjmu ) pak ale účtujete do nákladů něco co je a mělo být nákladem roku 2016 ne roku 2017, jedinou možností je na konci roku tento účet vyvést na ř. 40 opět jako nedaňový výdaj z titulu chybně nezaúčtovaných nákladů minulých účetních období.
A to pouze za situace že daň není významnou částkou, pokud by šlo o významnou položku, toto již nelze a musí se proúčtovat přes účet 424 ( jiný výsledek hospodaření - pro významné chyby v účetnictví) a je na místě podat následné DP za rok 2016 a provést korekce ve výkazech.
To sebou nese bohužel důsledky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 3. 2017 15:07
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, z jakého důvodu je ve výkazu zisku a ztráty uvedena daň z příjmu jako 0 (tedy, že ji podnik nevykázal). Když shrnu výkaz, tak rok 2013 měl PVH -81000 Kč, FVH pak -57000 Kč, mimořádný VH žádný, vychází tedy vše jak má, daň je 26000 Kč a celková ztráta s daní tak činí -164000Kč. Další rok 2014 měl PVH -487000 Kč, FVH pak -62000 Kč, mimořádný VH žádný, zde by měla být daň 104000 Kč, ale v kolonce Q. (daň z příjmu za bežnou činnost) je 0 a VH po zdanění je také -549000 Kč. V roce 2012 daň vychází také 0 a to byl podnik v zisku, v roce 2015, kde je podnik opět v zisku je daň již uvedena. Dělám fin. analýzu podniku a bližší informace, než výkazy společnosti nemám. Musím tuto situaci interpretovat a nevím přesně, čím je zapíčiněná. Našla jsem nějaké informace, ale moc moudrá z nich nejsem, proto porsím o pomoc a lepší vysvětlení. Děkuji moc:)