Re: DE inventární karty
Musíte si vytvořit VNITŘNÍ SMĚRNICI kde bude zakotven nákup, účtování a evidence hmotného majetku, samozřejmě musí být ve shodě se zákonem. My jsme si určili: drobné nářadí a pod. do hodnoty 3000 Kč přímo do nákladů bez evidence. Předměty od 3000 do 40000 = drobný hmotný majetek evidovaný v operativní evidenci s tím, že od 3 do 20 tis. přímo do nákladů a od 20 do 40 tis. /ten má převážně dobu životnosti delší než 1 rok/, odepíšeme do nákladů na dvakrát: v aktuálním roce polovinu a v příštím také. To je jen příklad. Tak nějak si to stanovte a podle toho pracujte.
Hlavně neodpisujte v DE drobný majetek do výdajů nadvakrát, v každém roce něco:-)
*** Podle mě taky směrnice nic neřeší. "Nějaká" evidence určitě pomůže v rychlejším dohledávání původních dokladů - např. při už zmíněných nákladech na opravu - s tím souhlasím. Nesouhlasím s tím, že toner je oprava nebo údržba a tiskárna by musela být v majetku :-) ***
*** Nevím, jestli v plné výši - to záleží na tom, kolik toho potřebuji tisknout :-)) Určitě kvůli jedné stránce za rok mi neprojde celý toner - ale to je jako s každým jiným nákladem. Pokud část nákladů spotřebuji pro soukromé užití, pak samozřejmě náklad musím krátit ***
*** Jak prokážu, že toner je na dosažení? No přece tím, že něco vytisknu!! Ptřebuji něco tisknout v souvislosti s podnikáním, tak si klidně použiji takovou, kterou v majetku nemám (ukradnu, půjčím,..) a náklad na tisk je náklad na dosažení! Tvrdíte snad, že náklad na vytisknutí nějakých materiálu je náklad, vyloučený z těch daňových? Zákon vylučuje náklady na opravu a údržbu majetku, nezařazeného do OM - pokud ho Vy vylučujete, pak asi říkáte, že toner je oprava nebo údržba. ***
no vidím, že opět chcete jen tak z principu nesouhlasit s MÝM názorem. abych pravdu řekl, až teď jsem si všiml, komu jsem si dovolil oponovat. takže - pokud si někdo zařadí do výdajů toner xy do tiskárny xy, bude chtít fú prokázat, že právě ten oný toner měl do čeho strčit. s ukradením bych moc neargumentoval (§2). přeberte si to jak chcete, mějte si názor jaký chcete. kdo bude mít evidovanou tiskárnu, do které ten toner patří, nemá problém.howg.
jistě, prokažte její existenci a to, že celý toner byl spotřebován jen pro potřebu podnikání a je to o.k.
a paragrafy? základem je §24/1 - PROKÁZANÉ (jen papír o koupi toneru není důkaz, to už určitě z judikátů víte)
dále § 16 /2/e, a samozřejmě oblíbený § 31:-) stačí?
*** A tím, že máte tiskárnu v majetku, tak prokazujete, že celý toner byl spotřebován pro potřebu podnikání?? To si děláte........legraci? Náklad na tisknutí je řádný režijní daňový náklad a prokážu ho třeba tím, že mám vytisnuté kvantum závěrek pro klienty. Čím a kterým paragrafem mi někdo může vyloučit tento prokázaný náklad? (§16/2 a 31 kterého zákona? ať nemusím projíždět všechny) ***
*** Já znovu prosím a žádám o uvedení §, kterým by mi někdo mohl vyloučit z daňových nákladů řádně prokázaný náklad na tisknutí množství závěrek pro klienty. Alespoň solidní kontroloři vždy argumentují paragrafy, které se porušují. (16/2 nevím sice přesně, které písmeno máte na mysli ale důkazní prostředky jsem poskytla, z §31 taky nevím, co konkrétně máte na mysli - ale můžu dokázat, že náklad učiněn byl a sloužil k dosaženým příjmům) Pokud víte o jiných paragrafech, tak sem s nimi. Ale prosím o ty vylučující a ne o jakékoli, které Vás napadnou. Díky :-) ***
Než nám moderátoři doporučí, kam si máme ten toner strčit, tak jen logická poznámka - to prokazování se týká JEN toneru pro tiskárnu, která není v majetku? Kdyby byla tiskárna řádně vedená na inventární kartě, prokazovat by se to nemuselo? Jana F.
Neřeknu :-))) ale vážně přemýšlím, že tam někoho pošlu :-)))
---
Ale vážně - můj názor je, že pouhá existence tiskárny v majetku mě neopravňuje k tomu, abych mohla cpát do nákladů všechny cartridge - co když si na tiskárně třeba tisknu rodinné fotky?
A naopak - můžu si u kamarádky vytisknout štos uzávěrek a deníků pro své klienty, tak si na to přinesu svou (koupenou) cartridge, protože vím, že tím hromadným tiskem ji vypotřebuju. Nechci se s nikým hádat a snažím se při uvažování používat selský rozum :-)))
>>>>Než nám moderátoři doporučí, kam si máme ten toner
>>>>strčit, tak jen logická poznámka - to prokazování se
>>>>týká
>>>>JEN toneru pro tiskárnu, která není v majetku? Kdyby
>>>>byla tiskárna řádně vedená na inventární kartě,
>>>>prokazovat by se to nemuselo? Jana F.
>>>>*****************************
>>>
>>>*** :-))))))))) Tak to jsem zvědavá, kdo z moderátorů
>>>to místo řekne naplno :-)))) ***
>>
>>Neřeknu :-))) ale vážně přemýšlím, že tam někoho
>>pošlu
>>:-)))
>a schválně, koho?
Nooo, toner si máte nechat v kanceláři a netahat ho večer domů. A do kanceláře pošlu zítra všechny - i sebe - bude zase pracovní den ;-)
Máte pravdu s tím =(ukradnu, půjčím,..)= Nemá to nějaký zádrhel?
Např. pokud ukradnu auto, nakoupím PHM (a dám do výdajů)
nebo pojedu na vyhlášku, nebudou berňáci pátrat, zda ten okradený zaplatil siln. daň?
Pokud si půjčím (tiskárnu), nebo to budu alespoň tvrdit že jsem si ji půjčil, nebudou berňáci požadovat od půjčitele nějakou daň
pokud není podnikatel a nebo po podnikateli prokázat že výdaj/náklad na tiskárnu krátil o dobu kdy ji zapůjčil nebo zda za
zapůjčení vyúčtoval nájem?
To víte při dnešní ostražitosti FÚ (často zde popisované nebo
zešměšňované) je všechno možné.
Achjo, pořád dokola...
Mám pocit, že tady už nejde o řešení odborného problému. Jsou lidi, které baví to stálé dohadování a chtějí za každou cenu vyhrát a mít poslední slovo. Takových threadů tady už bylo...
Citát u tohoto obrázku mi připadá výstižný :-)
http://www.volny.cz/eva-m/retarded.jpg
Ráda bych věřila, že sem na BC chodí jen inteligentní lidé...
Re: Achjo, pořád dokola...
A co dělají když jim dojdou argumenty k příkladu jím uvedeného?
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=262527
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=262536
Statečně odkráčí od tematu že? S bezvýznamným povídáním a obrázky......
Prosím všechny:
1) Odpovídejte srozumitelně a k tématu, ať je to ostatním k užitku.
2) Nebo odpovídejte alespoň vtipně, ať se čtenáři zasmějí.
Ale tohle dohadování furt dokola mi nepřipadá ani užitečné, ani vtipné. Prosím, vyřizujte si osobní antipatie MIMO stránky BC. Děkuju těm, kteří to chápou.
*** Ale to jste měl říct hned, že Vám jde o kradené auto. A měl jste začít nahoře novou otázku a ne to plácat k tiskárnám a tonerům :-)) Ale jak jsem řekla - tady Vám asi nikdo nepomůže - ohledně kradeného auta musíte na Policii :-))) A pokud ho ukradli tetě, která ho měla na leasing (jak jste něco prohodil výše), tak na tu Policii musí ona. Ale klidně můžete jít s ní :-)))) ***
Re: Hmm
>>>>>>>>>>>>>*** Proboha, jaké auto?! :-)))) Můj milý, Vy máte
>>>>>>>>>>>>>problém sám se sebou. Obávám se, že tady pomoc
>>>>>>>>>>>>>nenajdete -
>>>>>>>>>>>>>je mi líto. Mějte se a dávejte na sebe pozor..... ***
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>==Proboha, jaké auto?! == UKRADENÉ jak jsem uvedl
>>>>>>>>>>>>výše
na Policii :-))) A pokud ho ukradli tetě,
>>>>>>>která
>>>>>>>ho
>>>>>>>měla na leasing (jak jste něco prohodil výše), tak na
>>>>>>>tu Policii musí ona. Ale klidně můžete jít s ní
>>>>>>>:-))))
>>>>>>>***
>>>>>>Jde to i jednodušeji:
>>>>>>K tomu co jsem výše t v r d i la nemám argumenty.
>>>>>>Tečka
>>>>>
>>>>>*** A co jste výše tvrdila? A k čemu nemáte
>>>>>argumenty?
>>>>>Prostě řeknete na Policii, že tam to auto stálo a že
>>>>>už tam není... ***
>>>>Spravedlivé ideologie, zkrátka ve jménu boje proti
>>>>pravdě druhých.
>>>
>>>*** Je to sice vznešená myšlenka ale když Vám někdo
>>>ukrade auto, tak to moc neřeší... ***
>>To jsem jen reagovala na tu celou debatu kam se to
>>zvrhlo:-((
>
>*** Proč zvrhlo? Kdosi tady nadnesl problém s kradeným
>autem - já na to nevidím nic zvrhlého.... Mimochodem -
>nám kdysi taky ukradli auto. Naštěstí ho našli ale
>museli jsme si pro něj až na polsko-ruskou hranici. To je
>zvrhlost :-) ***
Ne někdo, byl to pan 1 tam to začalo. Jen
jsem si dovolila napsat, že to jsou žabomyší spory a vy je podporujete. Já vyhledávám Vaše odpovědi, protože jste skvělá:-)) ale občas se chováte, jako hold ženská:-(( Promiňte mi. jk
Ještě dodám, tak jak to tady píši omlouvám se, ale je to hodně dole. A ještě! Já bych nikdy nedala do nákladů toner pokud bych neměla tiskárnu v evidenci. Jsem hold stará páka.
Možná ukecal, ale já bych se nechtěla dohadovat s FU.
Šla bych do firmy která dělá za peníze a nechala si udělat potřebný počet kopií, zaplatila a dala do nákladů. Jak říkám,stará strukrura. Ale na druhé straně, kdo nemá dnes tiskárnu??? I nefungující může být v evidenci:-))))
*** Nemám Vám co promíjet a Vy nemáte proč o to žádat a omlouvat se :-)) A že se chovám jako ženská? :-) A jak bych se měla chovat - jako chlap? To přece po mě nemůžete chtít (?). Mně moje ženskost nevadí a nemám s ní problém :-)) A Vy si myslíte, že údělem ženské je, aby se dala VŽDY převálcovat mužským? Já tedy jsem svým založením spíše submisívní ale ten dominantní musí být dominantní něčím jiným než jen tím, že se z embrya vyvinul jako chlap :-)))
P.S. Toner je jen na Vás - nikdo Vás nenutí - a není to podle mě o věku :-)) ***
Rád bych vyslovil pár slov na obranu 1234, ač vím, že to nepotřebuje :-) ať mu tady tvrdí kdo chce co chce, stejně si myslí své (myšleno v dobrém) Je pravda, že pokud budu prokazovat nutnost výdaje za toner, určitě mi bude výhodou (a nic jiného 1234 netvrdil), že mám tiskárnu, do které ten toner cpu, v nějaké evideci majetku. A představte si kontrolu, které řeknete: "Jo, ten jsem si dala do tiskárny mojí kamarádky, u které jsem si tiskla tohle a tohle". Nevim nevim jak by se na to tvářili :-) Avšak pravda je to, že to, že nemám tiskárnu, ještě neznamená, že není toner výdajem na dosažení, udržení atd.....ale dokažte to, že jste si ho nevzala domu na ty již zmíněné fotky :-)
Nemůžu dokázat, že jsem si toner nevzala domů na fotky, ale to neprokážu ani u toneru do firemní tiskárny, ani u toneru do tiskárny, která není v majetku. Nemůžu dokázat něco, co jsem neudělala. To už říkal kdysi MUDr. Plzák, že VĚRNOST NELZE DOKÁZAT :-))) Neboli: nelze dokázat, že jsem nebyla nevěrná :-))
S tou (smyšlenou) tiskárnou u kamarádky bych argumentovala třeba takto: "Podívejte se, klienti mi zaplatili navíc za uzávěrkové práce a za tisk veškerých účetních knih, tady to mám na faktuře. A jelikož nemám tiskárnu v majetku, tak jsem to někde musela tisknout. Vpodstatě jsem státu ušetřila peníze, protože jsem si nekoupila podnikatelskou tiskárnu - kterou bych si bývala jistě dala do výdajů - a odvedla bych ze svých příjmů menší daně" :-))
*** :-)) Že netvrdil nic jiného? Já chápu, že ve změti slov ta tvrzení zapadají, takže připomenu alespoň jedno z nich: "jak prokážete, že výdaj za toner je na dosažení atd atd....? jedině tak, že máte nějakou tiskárnu, kterou používáte pro podnikání. " - nu, co dodat? :-)) A co se týká Vámi uvedené kontroly: tvářit se mohou, jak chtějí - ale vyloučit prokázaný náklad mi mohou něco jen na základě nějakého § :-)) ***
Trochu mám ted v tom zmatek po takto dlouhé diskusi. S tím tonerem atd. Když si dám tiskárnu do obchod. majetku, tak můžu toner, který si zakoupim dát do dan. uzn. výdajů v plné výši.Co to znamená do obchodního majetku.Že při nákupu to zapíšu do nedanových výdajů a pak na kartu?Anebo můžu přímo do uznatelných výdajů a vést jako drobný hmotný majetek.Mluvím pořád o danové evidenci.Vždyt když ho koupím jednou za 2 roky,pro tisknutí různých věcí týkající se podnikání, nemůže mi FÚ říct, že jsme to neměli dávat v plné výši.Neříkám, kdybychom toner kupovali co čtvrt roku.
Stručné shrnutí: nákup tiskárny (do 40.000) zapíšete do daňových výdajů. Pak se sami rozhodnete, zda si jí povedete ještě v další evidenci majetku (na kartě, nebo v nějakém seznamu), která už ale není povinná.
Osobní názor: daňová uznatelnost tonerů - co na FÚ ukecáte, to budete mít uznané a s evidencí se lépe ukecává:-))
Nenechejte se rozhodit žabomyšíma válkama o ničem, co se tady vedou. Veďte si evidenci drobného majetku, pokud nemáte v sw, tak v nějaké tabulce s datem a cenou pořízení, na konci roku si udělejte inventuru, případně si vyřaďte ten, který už tam mít nechete nebo ho již nemáte. A jestli si k tomuto majetku budete uplatňovat jakékoliv daňové výdaje ( opravy, údržba apod), pak je jen a jen na Vás, jak a v jakém množství si je obhájíte před FÚ.
Konečné rozuzlení?
Takže... kdybych byl kontrolním orgánem FÚ a narazil na výdaje za toner a v obchodním majetku by nebyla zaevidovaná žádná tiskárna do níž by toner pasoval, vyrukoval bych na Vás s níže uvedeným paragrafem a výdaj neuznal. (Doufám, že mi pod autem nebouchne bomba).
Zákon č.586/1992 Sb.
§ 25
(1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
...
...
u) výdaje na osobní potřebu poplatníka; včetně výdajů vynaložených na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení majetku sloužícího k podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7), který poplatník uvedený v § 2 nezařadí do obchodního majetku podle § 4 odst. 4,
Re: Konečné rozuzlení?
*** :-))))))))) S tou bombou to sedlo - ale tady snad nikdo takové sklony nemá :-))) No, pokud byste (jako kontrolor) někoho přesvědčil, že toner je oprava nebo údržba tiskárny, pak bych Vám pogratulovala :-)) A to je to, o čem já jsem začala hned v úvodu: že toner není oprava ani údržba tiskárny a tento § nejde použít pro vyloučení - že je to normální režijní náklad na tisknutí. Ale snad už bylo k tomu řečeno vše...(?) ***
Někteří jej znají a předpokládají že jej znají i ostatní když se zapojují do diskuse:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=262517.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=262520
http://business.center.cz/business/diskuze/nova.aspx?reply=262943 = z toho je nejzajímavější:
*** Jak prokážu, že toner je na dosažení? No přece tím, že něco vytisknu!! Ptřebuji něco tisknout v souvislosti s podnikáním, tak si klidně použiji takovou,
kterou v majetku nemám (u k r a d n u, p ů j č í m,..) !!!!!!!
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=262536
Máte pravdu s tím =(ukradnu, půjčím,..)= Nemá to nějaký zádrhel?
Např. pokud ukradnu auto, nakoupím PHM (a dám do výdajů)
nebo pojedu na vyhlášku, nebudou berňáci pátrat, zda ten okradený zaplatil siln. daň? atd ....
A můžete opět začít rozuzlovat !
to je ale jen tím, že §§ ze zákona o správě odmítáte a držíte se furt jen hmotných předpisů. a věřte, že pokud někdo dá do výdajů toner a nemá v evidenci tiskárnu, má správce oprávněné pochybnosti (kam ho asi takl mohl strčit) podle §31/8, dá výzvu podle 31/9 v návaznosti na §16//2c nebo §43, podle toho, jaké je vedeno řízení a dokazování je na subjektu. pokud ukáže evidenci - tj. tehdá jsem koupil tiskárnu tu a tu, mám ji vedenou v evidenci protože ji používám pro podnikání, je to jasný důkaz §31/4. je pravda, že lze prokázat i jinak - výpovědí té sousedky, že jste si u ní tiskla, apod...ale to je to, o čem zase od začátku píšu já. evidence hodně pomůže a tolik práce nedá. já osobně si ji vedu už i proto, abych měl přehled sám, co je vše za vybavení, když nás např. vykradou, tak abych našel doklady pro pojišťovnu atd.
*** Já Vám už ale jednou napsala, že zákon 337 jsem schopna ustát = tiskárnu mám (k dipozici, sice ne v majetku) a jak jsem toner použila taky prokážu. Ale zkuste na to jít i trošku logicky a prakticky. Těžko si někdo bude kupovat toner, když nebude mít K DISPOZICI tiskárnu. Celá diskuse tady začala o tom, zda je nutné mít onu tiskárnu v majetku, abych si toner mohla dát do nákladů. Já říkám, že to nutné není, aby náklady na tisk zůstaly v nákladech. To, co píšete nakonec jen opakuje to, co jsem já napsala úplně na začátku - evidenci si každý může dělat pro svůj přehled a pro svou potřebu... ***
A zase by se dalo polemizovat, jestli je výměna toneru oprava nebo režie. Co je to ta režie?.....Tiskárna bez toneru nefunguje, když něco nefunguje musím to opravit nebo zrežírovat? Podle mého selského rozumu by zákonodárce musel ke všem podobným ..... uf.. uvést všechna slova, která se dají použít, aby někdo zase nevymyslel nějaké jiné slovo, které v § není a tím ho obejít.
S předešlou větou to sice moc nesouvisí, ale s prvopočáteční otázkou ano, podle mě, je mnohem důležitější vést evidenci majetku než evidovat osobní spotřebu, převody mezi pokladnou a účtem...prostě věcmi nedaňovými. Doufám, že se pořád ještě bavíme o daňové evidenci.
PS: evidence majetku hlavně kvůli tomu, až za 3 roky přijde kontrola z FÚ a vy máte evidenci majetku a na tento majetek kupujete spotřební materiál máte kontrolu bez ztráty kytičky. Pokud ji nemáte, můžete od FÚ očekávat výzvy, telefonáty a podobnou buzeraci. Evidencí se tomuto vyhnete. V podstatě se tomu dá také říct: Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Zuziku zase mě budeš nenávidět, jako za to cukroví :-), ale jen si dovolím špitnout malou námitku proti moc horlivé evidenci drobného majetku, a to je §74/5 DPH. Když pošleš ten recept, tak to nebudu rozvádět a srovnávat s dřívější verzí §5/5 :-))) Jana F.
O nenávisti teď nemůže být ani řeči ! :)))Tento drobný majetek se přece dá kdykoliv vyřadit z evidence i třeba 1 den před ukončením registrace k DPH. Nehledě k tomu, že si každý sám rozmyslí, co by měl v evidenci mít a co tam mít nemusí a také ví dopředu, kdy že bude registraci rušit. Všeobecně jsem odpověděla, každý podnikatel si se svou účetní musí rozhodnout o evidneci jednotlivého majetku sám. Tam, kde se řídí vnitřním předpisem mají s touto evidencí samozřejmě jednodušší práci. Tohle už je ovšem jiná kapitola, o velmi speciální situaci ( zrušení registrace vs.majetek v evidenci)i, nicméně Ti děkuji ( tak jako i ostatní,co?) za podnětnou připomínku k tématu. Určitě je to lepší než se tady hádat o toneru...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
14. 11. 2006 16:35
Prosím o radu,když vedeme DE a veškerý drobný majetek do 40 tis. dáváme přímo do dan.uzn.výdajů. Musíme vést inventární karty.Nakupujeme různé sroubováky cena 150 Kč atd.nebo jsme koupili počítač 20000, tiskárnu 2600Kč.Prosím vysvětlete mi,jakým způsobem je to nejvhodněji evidovat, zda to vyžaduje finanční úřad a jak nejjednodušeji to vést.Je nějaká hranice v Kč pro evidenci?Co se musí z hlediska FÚ vést. Účetní tvrdila,že to není třeba.Nepoužíváme žáden program.
Děkuji