Re: kontrola FÚ - neuznali odpočet živ.p
můžete napsat § podle kterého vám dodanili? neuplatnili jste víc než 12000?
Můj názor: pokud účetní uplatní víc než 12000,-, je to její chyba - to je v zákoně o daních z příjmů a má to vědět.
Pokud se ale řídíla tím, co je napsané na potvrzení - bývá tam výslovně uvedeno něco jako "pro účely odpočtu pro daň z příjmů na rok" atd. - tak podle mého názoru za to neodpovídá. Není v silách účetní a není to ani její povinností kontrolovat podrobně všechny ty různé smlouvy.
Na těch potvrzeních od pojišťoven to ale bývá podle mých zkušeností správně, je tam třeba rozdělená částka uznatelná a neuznatelná (nemocenské nad limit tuším, ale teď nemám nic k nahlédnutí, tak mě prosím nechytejte za slovo). Jana F.
Ten odstavec znám. Abych to upřesnila - nevím co mají za povinnost mzdové účetní - studovat ty smlouvy? Já mám smluvně dohodnuto, že se řídím tím, co pojišťovna napíše na potvrzení a smlouvy nestuduji. Něco jiného je totiž znát ten zmíněný § a něco jiného je studovat ty nejrůznější smlouvy, to opravdu nehodlám. Jana F.
Pro upřesnění: samozřejmě, že jsme nedali víc, než 12 tis. Podle kontroly to nemělo být víc, než měs. pojistné x poč. měs.pojištění, takže u smlouvy uzavřené 1.7. a pojistném 200 měs. by to nemělo být víc, než 1200. Na potvrzení je přes 20 tis. To by snad pak měl finančák vymáhat po pojišťovně a ne po zaměstnavateli, ne?
ohledně zodpovědnosti za správnost uplatněné částky - myslím, že záleží na smlouvě účetní, to je asi interní problém firmy, jestli za to zodpovídá mzdovka, podnikatel, či nevím kdo.
ohledně správnosti potvrzení od pojišťovny - pojišťovna asi vyplnila kolik zaplatil. a asi správně. jenže v zákoně je, že se může uplatnit nejen zaplacené, ale i PODLE smlouvy.takže pokud pojišťovna napsala částka k uplatnění podle §§§§§atd, dalo by se mluvit o tom, že je zodpovědná ona. pokud dala potvrzení, že zaplaceno bylo, za chybné uplatnění zodpovědná rozhodně není.
dámy z FÚ ale nemají spíš co komentovat, kdo za to může. podle zákona je odpovědný podnikatel za vše, a je jeho problém, na koho to potom "hodí"
U všech životních pojistek zkoumáme mimo jiné(§15, odst.6) i výši nasmlouvané a zaplacené částky, pokud nesouhlasí - požadujeme po zaměstnanci (a většinou i dostaneme) dodatek o změně smlouvy - zvýšení částky. Jednorázové platby se rozpočítávají s přesnotí na dny trvání smlouvy. FU nám neuznal potvrzení od České spořitelny, protože v potvrzené částce nebyla evidentně oddělená částka za životní pojištění od ostatních pojistných částek. Tuto smlouvu jsme na FU konzultovali předem, takže odpočty jsme neuplatnily.
Pokud si pamatuji - zákony se ale mění příliš často, tak si pojišťovna za potvrzení zodpovídala pouze v jednom roce a potom to zase ze zákona vypadlo.
Prosím dotaz a když v mém případě je na potvrzení od pojišťovny napsáno - na základě smlouvy č. uzavřené dne. zaplatil zao bdobí 2005 částku na soukromé živ. poj. pro účely daní z příjmů podle §6 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších přepdisů ve výši 42 875. Pojišťovna vydává toto potvrzení pro možnost uplatnění odpočtu zaplaceného poj. od základu daně dle §15 odst.10 zákona 586/1922 Sb. o daních z příjmů.
Kolik jsem mohla uplatnit 12 000?
V dodatku ke smlouvě je předepsané měsíční poj. 1000 z toho poj. pro případ smrti a dožití 563.
Kolik jsem měla uplatnit?
Zaměstnanec mi tvrdil, že dával mimořádný vklad a já to nijak dále nezkoumala a uplatnila 12000.
Mohu poprosit ještě o názor, když zaměstnanec předělával starou smlouvu na Dynamik- a převáděl ze staré smlouvy určitou část peněz jako mim. vklad (samozřejmě to má uvedeno ve smlouvě). Měsíčně platí 538 Kč a mim. vklad si napsal,že chce taky daňově uznat. Mohla jsem mu uplatit částku, která mi přišla na potvrzení tj. 42875 (běžné poj. + mim. vklad) - samozřejmě pouze 12000?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
15. 11. 2006 9:34
Kontrola FÚ nám neuznala odpočet životního pojištění ve výši, která je uvedena na potvrzení o zaplaceném pojistném zaslaném Českou pojišťovnou. Tvrdí, že výši musíme kontrolovat, podle pojistné částky sjednané na smlouvě a že máme předpokládat, že takto vysoké pojistné podle smlouvy nemohl zamestnanec na ten účel zaplatit. Je snad někde uvedeno, že povinnost mzdové účetní je tohle kontrolovat. Co s tím? Jak se můžeme bránit? Ostatní náležitosti smlouvy (cílová částka, doba pojištění, apod.) jsou v pořádku, bylo to za rok 2004. Děkuji.