Re: fakturace původně Česko nyní Slovens
Důležité je, o jakou zakázku se jedná - dodání zboží na Slovensko nebo poskytnutí služby na Slovensko - pokud se jedná o službu, tak jakou? Nelze jen tak odpovědět.
Podle druhu služby - např. montáž na Slovensku se určuje místo plnění´=t.j. místo, kde musíte přiznat DPH a z tohoto důvodu třeba i povinnost registrace na Slovensku.
Fakturovat ale můžete v CZK, nebo dle dohody, pokud bude chtít slov.firma ve slov. korunách, přepočtete konečnou částku kurzem, který si určíte v interní směrnici - např. denní (ten musí být dle ČNB), nebo pevný... a vzniklý rozdíl při úhradě není nedoplatek, ale zaúčtuje se jako kurzový rozdíl..
JSD se vystavuje pouze a jenom u vývozu zboží/dovozu zboží a to je od 1.5.2004, kdy jsme se stali členy EU vývoz do 3. zemí (ty, které nejsou v EU)- seznam členů EU najdete např. na formuláři Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty, v zákoně o DPH atd.
Vyrobili jsme pro českého zákazníka zboží. Ten nyní chce abychom fakturu vystavili na zákazníka na Slov. Budu mu fakturovat v českých korunách, on mi zaplatí ve slovenských, naším pevným kurzem přepočtu a to co mi ev. zbyde dám na kurz. rozdíl. ?
Pokud by chtěli fakturovat ve slov. korunách ? Celková cena zakázky je např. 20 000 Kč vč.DPH ale oni chtějí vystavit fa ve slovenských korunách, co pak?
Nerozumim tomu.
Děkuji
1) je také důležité, zda zboží vyvezete na Slovensko, nebo ne(pod ano a budete mít doklad, že Slováci zboží přijali a budou plátci DPH, potom budete fakturovat bez DPH), pokud fakturace neplátci - fakturace vč. čs. DPH
2)vystavíte fakturu, kde bude vyčíslen základ daně event. i DPH v českých korunách, a až celkovou částku přepočte na slov. koruny
např. k úhradě 20000CZK =(pevný kurz 78,5) =25477,70SKK
....20000,-CZK zaúčtujete 311/60.
3) přijde úhrada 25477,70SKK na účet
- přepočtete opět pevným kurzem,nebo jiným dle směrnice
= pokud pevný 78,5 stejný - vyjde opět 20000CZK ...221/311 - nebudete účtovat o žádných kurz.rozdílech, protože máte stejný kurz
= pokud máte již jiný pevný - např. 77,9 (25477,70x77,90:100=19847,13CZK ...221/311 + (20000-19847,13)=152,87 je kurz.rozdíl pasivní 563/311 = tímto se účet 311 srovná a faktura je vyrovnaná
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
15. 11. 2006 21:06
Poradí mi někdo co s tím, když jsem měl fakturovat zakázku v Česku pro česk. zákazníka, ale ten nás požádal o přefakturaci na Slovensko? Celková cena včetně DPH byla např. 50 000,00Kč ,
jak to budu fakturovat slovenskému zák.? A když mi zaplatí v slov.korunách? Co když po přepočtu platným kurzem bude mít nedoplatek?
A ještě mi není jasné JSD, k fakturaci do jakých zemí?
:-((