Re: Reklamace - podnikatel
>>Nemůžu najít na jaký paragraf a vůbec jakýho zákona
>>se
>>můžu obrátit při reklamaci zboží co se používá pro
>>podnikání? Prosím o pomoc.
V ObchZ najdete pouze obecná ustanovení o odpovědnosti za vady a záruce jakosti (u kupní smlouvy např. §§429, 436...). Konkrétní pomínky musí být ošetřeny smluvně.
Pokud jste i jako podnikatel spotřebitelem (viz http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/podnikatel_spotrebitelem.aspx), vztahují se na vás i ustanovení zák. na ochranu spotřebitele (délka reklamačního řízení apod.).
>myslím §24/1 zákona 586/92Sb. (škoda způsobená jiné
>osobě - je daň.uznatelná, pokud jí po nás vymáhají)
???
Spotřebitelem nejsme, jelikož to zboží používáme pro podnikatelskou činnost (dále zákazníkovi). Bohužel kokrétní podmínky nejsou ošetřeny smluvně. Bylo mi řečeno,že zboží je v reklamačním řízení - lhůta 30 dní a ať se podívám do Obchodního zákoníku, jaký § se na to vztahuje. (je mi jasný, že žádný konkrétně) Protože chceme oznámit dodavateli, že po uplynutí lhůty pro reklamaci a nedodání či opravení zboží odstupujeme od smlouvy podle § 436.
>Spotřebitelem nejsme, jelikož to zboží používáme pro
>podnikatelskou činnost (dále zákazníkovi). Bohužel
>kokrétní podmínky nejsou ošetřeny smluvně. Bylo mi
>řečeno,že zboží je v reklamačním řízení - lhůta 30 dní a ať
>se podívám do Obchodního zákoníku, jaký § se na to
Ustanovení o délce reklamační doby není vůbec součástí ObčZ - je to v zák. o ochraně spotřebitele a ten se na vás tedy nevztahuje.
>vztahuje. (je mi jasný, že žádný konkrétně) Protože chceme
>oznámit dodavateli, že po uplynutí lhůty pro reklamaci
>a nedodání či opravení zboží odstupujeme od smlouvy
>podle § 436.
Pokud jste si lhůtu nesjednali smluvně, je to problém. Pouze kdybyste požadovali odstranění vad, definuje ObchZ lhůtu jako "přiměřenou" (§437/3).
>>>Nemůžu najít na jaký paragraf a vůbec jakýho zákona
>>>se
>>>můžu obrátit při reklamaci zboží co se používá pro
>>>podnikání? Prosím o pomoc.
>V ObchZ najdete pouze obecná ustanovení o odpovědnosti
>za vady a záruce jakosti (u kupní smlouvy např. §§429,
>436...). Konkrétní pomínky musí být ošetřeny smluvně.
>Pokud jste i jako podnikatel spotřebitelem (viz
>>http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/podnikatel_spotrebitelem.aspx), vztahují se na vás i
>ustanovení zák. na ochranu spotřebitele (délka
>reklamačního řízení apod.).
>>myslím §24/1 zákona 586/92Sb. (škoda způsobená jiné
>>osobě - je daň.uznatelná, pokud jí po nás vymáhají)
>??? - Ty 3 otazničky platí mé odpovědi? Pouze jsem zde citovala daň.poradce. Je to snad špatně?
>>??? - Ty 3 otazničky platí mé odpovědi?
Ano - nepochopil jsem, jak daňová uznatelnost nákladů souvisí s reklamací podnikatele. Měla jste asi na mysli daňovou uznatelnost event. škody, která byla vadami způsobena.
>>Pouze jsem zde citovala daň.poradce. Je to snad špatně?
Aha, nepochopil jsem, že je to citát (píšete "myslím" a odkazujete na § ze zák. o DP). Jestli je to špatně, nehodnotím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
16. 11. 2006 10:52
Nemůžu najít na jaký paragraf a vůbec jakýho zákona se můžu obrátit při reklamaci zboží co se používá pro podnikání? Prosím o pomoc.