Hlavní navigace

Kurzová ztráta v daňové evidenci

  • (neregistrovaný)

    22. 3. 2017 13:11

    Dobrý den,

    prodávám maloobchodně zboží do Velké Británie (jsem plátce dph a vedu DE) a všechny příjmy jsou mi zasílány na britský účet v librách. Vydané faktury pro DE přepočítávám na koruny pevným středovým kurzem podle ČNB platným k prvnímu dni v každém měsíci.

    Reálně ovšem peníze posílám na český účet s podstatně horším kurzem, kde mi vzniká ztráta v průměru 0,8 Kč / libra. To znamená, že v DE vykazuji vyšší zisk, než jakého skutečně dosáhnu. To se následně promítne do vyšších odvodů.

    Je možné tyto kurzové ztráty nějak zaevidovat do výdajů, aby vykázaný zisk odpovídal skutečnosti? 
    Doplněné informace: > Platby dostávám na britský účet v librách. Libry následně  posílám na český účet za kurz stanovený bankou. Jde o maloobchodní prodej, takže smlouvy se zákazníky neuzavírám

    Děkuji.[/color]

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2017 12:35

      bez přezdívky

      Dobrý den,

      pokud je Vám zaplaceno dodané zboží v librách, máte už v okamžiku připsání na tento účet (zdanitelný) příjem, který je po přepočtu na CZK předmětem daně z příjmů.
      Následné přesuny, resp. konverze částek v librách na koruny (na korunový účet) na tom nic nemění.
      Pokud jde o "kurzové rozdíly", v daňové evidenci se s nimi nepočítá, nicméně poplatek bance, resp. rozdíl, který evidujete mezi částkou přepočítanou z liber na Kč a mezi příjmy v Kč na CZK účtu lze považovat za daňový výdaj (dochází-li k převodu částek mezi účty určenými k podnikání).

      Takže pokud je např. dodávka za 100 liber uhrazena a částka je připsána na účet vedený v cizí měně (a kurz je 33), máte v tomto okamžiku zdanitelný příjem 3 300 Kč.
      Po převodu účet v CZK je Vám ovšem připsáno pouze 3 250 Kč. Závěr z této operace tedy je: zdanitelný příjem 3 300 Kč, daňový výdaj 50 Kč.
      Předpokladem je, že oba účty jsou používány k podnikání.

      S pozdravem

      Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).