Re: S.O.S. Mzdové účetní!!
Asi bych od vás také vyžadovala OČR vystavené 2x,jelikož ho uplatňujete u dvou samostaných prac.poměrů a budete pobírat
dvě samostatné dávky.Kopie pro kontrolu z OSSZ není žádný doklad.Myslím, že to není tak velký problém požádat lékaře o vystavení OČR 2x.
Ze dvou různých pracovních smluv platíte zdravotní a sociální zvlášť, tudíž musíte doložit dvě ošetřovačky, příp. 2 neschopenky. Pokud na mzdovou účtárnu dodáte pouze jednu, tak Vám zaplatí ošetřování pouze na 1 pracovní smlouvu a ne na obě.
Zkusím Vám to vysvětlit na příkl.
1. pracovní poměr - účetní na 8 hodin
2. pracovní poměr - uklízečka na 1 hodinu
Přinesete OČR - na hlavním pracovním poměru potřebujete být s dítětem doma a čerpáte dávky při OČR
Při druhém pracovním poměru máte doma manžela a uklízet chodíte večer - máte mzdu a nemáte nárok na OČR
Každý pracovní poměr se posuzuje a tudíť i dokládá zvlášť - viz zákon o nem. pojištění
§ 43
Souběh nároků na dávky
Nároky na dávky nemocenského pojištění náležející z téhož důvodu se posuzují samostatně
Pěkný příklad, děkuji. A z druhé strany. Takže já přinesu jedno potvrzení. Vyplatí mi dávky z hlavní činnosti a zeptají se, byla´s tu na druhou činnost, abychom ti mohli vyplatit mzdu? Já logicky odpovím, nebyla, máte přeci doklad o nemoci mého dítěte. A oni tedy mou nepřítomnost v druhé činnosti budou kvalifikovat jako co? Neomluvenou nepřítomnost? Neplacené volno? Dovolenou?
Paní Irmo,vy píšete,že jste zaměstnána u téhož zaměstnavatele,pak už vůbec nechápu,proč se rozčilujete?OČR se vyplácí pouze jednou-viz zákon.Pokud máte nějakou dohodu o PP nebo PČ,pak vám jistě napíšou jen ty hodiny,které jste odpracovala a potvrzení o OČR slouží pouze jako omluvenka u této činnosti.
Myslím, že se mýlíte. OČR se vyplácí pouze jednou, ale tím se rozumí, že ošetřování na totéž dítě může čerpat jen jeden člověk. Jak píše paní Eva ve svém příkladu - nárok na dávky nemocenského pojištění náležející z téhož důvodu se posuzují samostatně. Takže kdyby byla nemocná a chyběla v obou pracovních poměrech, musí přinést pro každý poměr neschopenku a bude mít dvojí nemocenské dávky - počítané z každého prac. poměru zvlášť. Při OČR je to stejné - pokud chce mít omluvu za nepřítomnost v práci a placené OČR z každého pracovního poměru, musí pro každý poměr přinést ošetřovačku.
Šmankote, proč to rozebírám? Protože většina účetních vyžaduje něco, co zákon NEVYŽADUJE! Proto mají úřednice pověst, jakou mají. Vy nedokážete samostatně posoudit nárok na nemocenskou ze dvou pracovních poměrů na základě jednoho dokladu, který potvrzuje, že je dítě nemocné? Definitivně nemocné? Ne jen od osmi do čtyř? Nemůžete se na ten doklad podívat dvakrát? Nebo dvakrát zaštrachat v téže krabici a vytáhnout znovu ten samý papír, jen aby si kontrolorka uvědomila, do jaké absurdní situace Vás nutí? Nehledě na to, že ani při vlastní neschopence si nemohu "odskočit" na hodinu uklízet, jak mi na příkladu dala (tuším) Eva, protože nemám vycházky? Musím sedět doma a čekat, jestli nedorazí ta samá horlivá úřednice, která po Vás bude chtít třikrát (skutečně v mém případě dokonce třikrát) naprosto totožný papír od jednoho doktora na jedno dítě pro jednoho zaměstnance jednoho zaměstnavatele? Omlouvám se, ale už jsem fakt rozčilená.
Irmo,to není výmysl účetní, to jim nařizuje zákon! Zákon nerozlišuje,zda to pojištění máte u ze dvou pracovních poměru u téhož zaměstnavatele nebo u dvou různých zaměstnavatelů.Prostě nárok musí být posouzen u každého pracovního poměru zvlášť na základě dokladu vystaveného pro každý poměr zvlášť.Eva Vám popsala správný příklad.Pokud budete mít jedno zaměstnání od rána do dvou a druhé zaměstnání večer od sedmi a Vy se rozhodnete,že večer bude o dítě pečovat někdo jiný a Vy raději půjdete vydělávat,tak přinesete ošetřovačku jen na "ranní" pracovní poměr a místo výdělku budete pobírat nemocenské dávky (ošetřování).Večer nastoupí na ošetřování někdo jiný a Vy půjdete vydělávat a tím pádem ošetřovačku nepředkládáte.Pokud se ale rozhodnete, že v době nemoci dítěte budete doma celodenně,pak nepůjdete do práce ani večer a musíte přinést ošetřovačku i do tohoto pracovního poměru.Takže není samozřejmé, že musíte zameškat kvůli onemocnění dítěte všechna zaměstnání, které v ten den máte. Vy máte na výběr, chápete?A právě proto účetní vyžaduje pro každý pracovní poměr ošetřovačku náležející právě k tomu určitému pracovnímu poměru.A i kdybyste se spolu domluvily, že bude brát pro druhý pracovní poměr v úvahu jen tu jednu ošetřovačku,neprojde jí to u pozdější kontroly ze sociálky.Ta bude věc posuzovat zcela podle zákona-pro každý pracovní vztah nárok na nemocenské dávky samostatně, ať už jsou to prac. poměry u téhož zaměstnavatele nebo u dvou nebo více různých zaměstnavatelů.Stejné je to s nemocí.Pro jedno zaměstnání budete práce neschopna a pro druhé zaměstnání můžete být práce schopna. Neschopenku pak přinesete pouze k tomu poměru,ve kterém budete neschopna a místo výdělku budete pobírat nem dávky.Ve druhém prac. poměru budete nadále pracovat a dávky pobírat nebudete.Pokud budete neschopna i pro druhé zaměstnání,musíte přinést neschopenku i pro druhé zaměstnání.Už tomu rozumíte?
Děkuji Vám za trpělivost. Víte, já přesně chápu, jak si to vykládáte. Ale v tom zákoně přeci je, že se nárok POSOUDÍ z každého poměru samostatně. Co je to posoudí? Myšlenkový pochod. Ten doklad jste si tam domyslely. Většinou se takové úpravy dělají ve prospěch "postiženého" (tedy právě proto, aby zaměstnanec mohl přijít večer uklízet a nepřicházel o peníze). (Podobná byla kauza "švarcsystém", jestli si vzpomínáte - zedníci nechtěli být zaměstnanci, tak mohli pracovat na ŽL). Jenže v tomto případě se to obrátilo přesně proti zaměstnanci. To, že se musí přinést několikrát doklad, je už úřednický výklad, se kterým se všichni smířili a dokonce jej obhajují . To mě na tom právě mrzí. Skládám zbraně a jdu k pediatrovi, doufám, že si nebude myslet, že jsem spadla z višně.
Zdravím všechny, Don Quijote.
Dávky nemocenského pojištění se vždy vyplácí na základě dokladu, vystaveného lékařem. Což znamená, že ten doklad musí být originální, ne kopie. A co to je posoudí? To znamená, že v případě nemoci LÉKAŘ posoudí, zda jste nebo nejste pro určitou práci, kterou vykonáváte, práce neschopna. Pokud budete mít více pracovněprávních vztahu a ani v jednom kvůli nemoci nebudete moci vykonávat práci, musí být pro každý vystavena neschopenka, vztahující se POUZE k němu. Stejně tak při nemoci dítěte Vám, pokud si to přejete, vystaví ošetřovačku. A to jednu pro jeden pracovněprávní vztah. Pokud máte další pracovněprávní vztah a i v něm je nezbytná Vaše absence z důvodu ošetřování, vystaví lékař doklad, na základě kterého budete pobírat dávky nem. pojištění. Rozlišují se vždy různé pracovněprávní vztahy a ne počet zaměstnavatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2006 12:55
Jsem zaměstnána na dvě různé prac. smlouvy u téhož zaměstnavatele. Pokud mám nemocné dítě, chce ode mne mzdovka DVA NAPROSTO STEJNÉ PAPÍRY O OŠETŘOVAČCE OD DĚTSKÉHO LÉKAŘE. Odmítá si udělat kopii. To samé tvrdí paní na sociálce, že kopie neberou. Prosím o jasnou a konkrétní odpověď, podle kterých paragrafů postupuje, protože §30 vyhl. 143/1965 to neuvádí. Samostatně u obou poměrů při vyplácení dávek přeci mohu postupovat, i když se dvakrát podívám na jeden papír, ne? Jestliže přinesu důkaz o tom, že mé dítě bylo v určité době nemocné a já ho musela ošetřovat, není na ní uvedena činnost, pro kterou ošetřovačku uplatňuji nebo co v zaměstnání vykonávám, tak je to snad důkaz pro veškerou činnost v tom zaměstnání, ne?