Hlavní navigace

Odečet úroků z úvěru

  • (neregistrovaný)

    22. 3. 2017 13:36

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat ohledně uplatnění úroků z úvěru. S přítelem jsme kupovali družstevní byt na půl, každý ze svého stavebního spoření, ale máme uzavřenou jednu společnou úvěrovou smlouvu. Vzhledem k tomu, že se jedná o družstevní byt, nejsme jeho vlastníci. Nyní po několika letech, kdy si uplatňuji odečet úroků z úvěru, po mě chce moje personalistka potvrzení, že jsme členem družstva. Bohužel člen družstva je jenom přítel a já ne. Je toto problém pro uplatnění úroků a musím být členem, když v bytě žiji?
    Ještě by mě zajímalo, zda musíme úroky uplatnit rovným dílem. Každý jsme měli svoje stavební spoření s jinou naspořenou částkou a tím pádem každému z nás chodí od stavební spořitelny potvrzení o zaplacených úrocích na jinou částku.
    Doufám, že dotaz byl aspoň trochu srozumitelný a předem děkuji za odpověď.
    Lenka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2017 14:25

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      tady vám těžko někdo pomůže, jak to popisujete můžete mít problém, uplatňujete li úroky z úvěru o kterém tvrdíte že sloužil pro financování bytové potřeby, kdy platí že pro uplatnění odpočtu úroků z hypotečního úvěru, úvěru ze stavebního spoření nebo úvěru poskytnutého v souvislosti s těmito úvěry je třeba k daňovému přiznání přiložit originál potvrzení o poskytnutém úvěru a výši zaplacených úroků, které banky a stavební spořitelny rozeslaly klientům zpravidla společně s ročními výpisy z účtů.

      Ale současně je potřeba definovat bytovou potřebu kdy : Bytovými potřebami se rozumí výstavba, koupě  ( osobní vlastnictví ) nebo provedení oprav a úprav bytu, rodinného či bytového domu, koupě pozemku v souvislosti s koupí nebo výstavbou bytu, rodinného či bytového domu (stavba musí být zahájena do čtyř let po uzavření úvěrové smlouvy), splacení členského vkladu právnické osobě nebo úhrada za převod členských práv a povinností za účelem získání práva užívání (družstevního) bytu nebo rodinného domu, vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců s účelem získat byt, rodinný či bytový dům, splacení úvěru či půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb.

      Družstevní podíl v BD je dle ZOK ( §736) vždy spojen s právem nájmu k BJ na neurčito, podle výkladu bytové potřeby,  pravděpodobně musíte být držitelem družstevního podílu - chcete li členem BD.

      Více v §15 ZDP : http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/paragraf-15/

      Doporučuji Vám toto je komplikované a navíc jak to popisujete ( že nemáte v držení svůj dr. podíl ) také kolizní, obraťte se na daňového poradce a pak zvážíte další postup.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).