Odpočet životního pojištění

• (neregistrovaný)

16. 11. 2006 16:00

Prosím dotaz
    a když v mém případě je na potvrzení od pojišťovny napsáno - na základě smlouvy č. uzavřené dne. zaplatil za období 2005 částku na soukromé živ. poj. pro účely daní z příjmů podle §6 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších přepdisů ve výši 42 875. Pojišťovna vydává toto potvrzení pro možnost uplatnění odpočtu zaplaceného poj. od základu daně dle §15 odst.10 zákona 586/1922 Sb. o daních z příjmů.

V dodatku ke smlouvě je předepsané měsíční poj. 1000 z toho poj. pro případ smrti a dožití 563.
    Kolik jsem měla uplatnit?
    Zaměstnanec mi tvrdil ,že převáděl starou smlouvu na novou a to co měl našetřeno ve staré smlouvě převedl na novou jako mimořádný vklad,ze kterého uplatňuje daň. odpočty.Jde pravděpodobně o smlouvi Dynamik Mohla jsem odečíst 12000?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2006 0:01

Luděk (neregistrovaný)

Re: odpočet životního pojištění
      Pokuď jste zaplatila ročně nejméně 18 000,-Kč tak si můžete uplatnit odpočet ve výši 12 000,-Kč.

• 17. 11. 2006 11:50

Petra T. (neregistrovaný)

- ať vám donese smlouvu, kde je přesně rozepsáno, z čeho se skládá ta 1OOO,- /jsou v ní zřejmě i nějaká připojištění/, ale podle mého 563X12 měsíců /.

• 17. 11. 2006 15:47

Ladik (neregistrovaný)

Měl jsem stejný případ, zam.měnil smlouvu na Dynamik, na potvrzení od České poj. byla částka na uplatnění odpočtu,nestačil jsem se divit! Bylo sečteno to, co v r.2005 zaplatil měsíčními úhradami, plus "mimořádný vklad" - částku, kterou měl našetřenu a převedenu z minulé smlouvy. Jinak bylo všechno v pořádku. Jeho pojišťovák na mě ječel, že účetní tomu nerozumí, že uplatnit se to může. Volali jsme na linku České poj., kde nám řekli, že podle jejich stanov se to může uplatnit, jenomže to prý některé FÚ neuznávají. Zam.na moji radu požádal, aby mu poslali nové potvrzení, podle kterého si uplatní pouze částku bez "mimořádného vkladu". Ten již byl uplatněn v minulých letech a nemůže být uplatněn znovu. Konzultoval jsem s daň. poradcem, bylo mi schváleno.

• 20. 11. 2006 7:58

lucie (neregistrovaný)

a pokud si zaměstnanec mimořádný vklad v min. letech daňově neuplatnil, mohla jsem jej uplatnit nebo ne ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).