Re: Doplatky do minima na ZP
§ 3 odst. 10 zákona 582/1992 Sb. o pojistném na všeob. zdrav. pojištění.... je zaměstnanec povinen doplatit... prostřednictvím svého zaměstnavatele. Tzn., že zaměstnavatel musí tento odvod provést. I já mám zaměstnance, kteří pracují na 1/2 úvazku, tekže nedosahují min. vyměřovacího základu a srážku jim vypočítávám a odvádím při výpočtu mzdy - toto pojistné je důležité též při ročním zúčtování mezd.
Doporučil bych požádat zaměstnavatele, aby prováděl vaše odvody do min. mzdy a kontroloval bych si to ve výplatní pásce. V případě, že to odmítne, kontaktujte svoji ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 11. 2006 12:05
Je zaměstnavatel povinnen platit doplatky do minima nebo jen může, ale nemusí? Jsem zaměstnána na 19 hodin týdně za cca 6000 HM a zaměstnavatel odvádí pojistné pouze z této mzdy a řekl, že zbytek si musím uhradit sama. Já si ale myslím, že to má odvádět on z mé mzdy. Vím, že budu mít o tuto částku menší čistou mzdu, ale jde o to, kdo to má zdravotní pojišťovně zaslat.