Doplatky do minima na ZP

• (neregistrovaný)

17. 11. 2006 12:05

Je zaměstnavatel povinnen platit doplatky do minima nebo jen může, ale nemusí? Jsem zaměstnána na 19 hodin týdně za cca 6000 HM a zaměstnavatel odvádí pojistné pouze z této mzdy a řekl, že zbytek si musím uhradit sama. Já si ale myslím, že to má odvádět on z mé mzdy. Vím, že budu mít o tuto částku menší čistou mzdu, ale jde o to, kdo to má zdravotní pojišťovně zaslat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2006 21:58

Martina (neregistrovaný)

Re: Doplatky do minima na ZP
      Ale on mi to nestrhává, říká, že si to mám doplatit sama... Kdo tedy bude platit penále za pozdní platby? Já? Má vůbec tuto povinnost danou zákonem?

• 18. 11. 2006 8:25

olda (neregistrovaný)

Re: Doplatky do minima na ZP
      § 3 odst. 10 zákona 582/1992 Sb. o pojistném na všeob. zdrav. pojištění.... je zaměstnanec povinen doplatit... prostřednictvím svého zaměstnavatele. Tzn., že zaměstnavatel musí tento odvod provést. I já mám zaměstnance, kteří pracují na 1/2 úvazku, tekže nedosahují min. vyměřovacího základu a srážku jim vypočítávám a odvádím při výpočtu mzdy - toto pojistné je důležité též při ročním zúčtování mezd.
      Doporučil bych požádat zaměstnavatele, aby prováděl vaše odvody do min. mzdy a kontroloval bych si to ve výplatní pásce. V případě, že to odmítne, kontaktujte svoji ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).