Trable s hmotnou odpovědností

• (neregistrovaný)

19. 11. 2006 15:17

Dobrý den,
    mám takový dotaz, pracoval jsem v jedné společnosti jako účetní na pokladně, pochopitelně s hmotnou zodpovědností. Při ukončení pracovního poměru byla provedena inventůra a zjištěn schodek. V předávacím protokolu byla uvedena věta, že o úhradě schodku rozhodne vedení společnosti. Jenže toto rozhodnutí mi bylo doručeno až 6 dní po ukončení pracovního poměru a bylo koncipováno jako výzva, a musím podotnout, že stále ještě nedošlo k dohodě o úhradě schodku. Proto bych se chtěl zeptat, zda mám vůbec něco platit, když v této době už dávno neplatila moje hmotná zodpovědnost. Mají na to vůbec právo????
    Děkuji Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2006 17:50

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Trable s hmotnou odpovědností
      Píšete, že přepočítání pokladny bylo provedeno při Vašem ukončení prac. poměru, tudíž byl schodek prokazatelně zjištěn v době, kdy jste za stav pokladny odpovídal. A hmotnou odpovědnost jste podepsanou měl, takže podle mého názoru je to jasné - manko je Vaše. Počkáme, co na to ostatní.

• 19. 11. 2006 18:01

anonymous (neregistrovaný)

Ono není na co čekat, protože jiný názor se dle mě ani nemůže vyskytnout. Hmotka byla, inventura provedena v době platnosti hmotky, v případě hmotky musí zaměstnanec rozdíl uhradit nebo musí dokázat (důkazní břemeno na jeho straně), že ke schodku nedošlo jeho zaviněním. To, že výzva přišla po skončení prac. poměru není na žádnou diskuzi a dohoda je ryze formální akt, aby zaměstnavatel nemusel plnění vyžadovat soudní cestou se všemi důsledky pro pracovníka.

• 19. 11. 2006 20:31

Karel (neregistrovaný)

Děkuji, myslel jsem si totéž, ale nějak mne zvyklali přátelé, kteří tvrdilii opak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).