Re: prodej nemovitosti
Domnívám se, že účtovat se bude podle data podání na KN a tím se to i dostane do DP za rok 2006, pokud se návrh doručí KN do konce roku 2006.
Alespoň se takto účtovalo a danilo leta letoucí. Co mi uniklo?
Hezký den
Dobrý den Pavle,
podívala jsem se po delší době na diskuzi a náhodou na toto téma. To je důvod, proč jsem se ptala. Já si totiž také ze své praxe pamatuji, že jsme účtovali podle data návrhu do vkladu. Nyní mě však u jiné společnosti přesvědčovali o tom, že budeme účtovat až při zápisu. Nutno říct, že je to logičtější. Katastrální úřad může napřklad přijít na nějaké nesrovnalosti a zápis nemusí proběhnout. Takže nevím ....
Dobrý večer Eleno,
účetnictví má "jen" věrně a poctivě zobrazit, co se v účetní jednotce odehrává na základě jejího právního jednání.
U převodu vlastnického práva je rozhodné datum podání návrhu na katastr. To že dojde k zápisu do KN až za řadu měsíců po podání není pro převod vlastnictví rozhodné.
Právně tedy koupím/prodám nemovitost dnem podání na KN a účtovat o tom bych měl až dnem doručení? To by asi nebyl věrný a poctivý obraz majetku účetní jednotky. To bych u dvou subjektů opravoval inventury a odpisy?
Poměr zápisů ke dni podání návrhu oproti zastavení řízení je jasně ve prospěch zápisů. Ostatně vždy se jednalo o podmíněný zápis, který se musel opravit, pokud KN nezapsal. A tak nesouhlasím, že je logičtější účtovat až při doručení rozhodnutí o zápisu.
Kdysi postup jasně uvádělo Opatření v úvodních ustanoveních, v současné době jsem to ve vyhlášce nenašel. Pouze v ČÚS 13/6,3 poslední část věty je o tom nejasná zmínka. Ale i kdyby této zmínky nebylo, tak přeci zrušením Opatření se nezměnil právní okamžik nabytí nemovitosti ani samotný zákon o účetnictví.
Čím Vás přesvědčovali u té jiné společnosti?
Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
19. 11. 2006 15:42
Dobrý den,
uměl byste mi někdo poradit .... prodáváme nemovitost + pozemek + částečný projekt k dané nemovitosti. Vzhledem k tomu, že nemovitost je v majetku společnosti cca 1 rok a není zkolaudována, nebude prodej od DPH osvobozen. Pozemek však ano. Smlouva má být uzavřena před koncem tohoto roku. Úhrada by měla proběhnout také ještě v tomto roce. Návrh na vklad do KN bude podán také v koncem roku, zápis však bude proveden až počátkem roku 2007. Můj první dotaz je na DPH, kdy má být v tomto případě odvedeno dph? Druhý dotaz je na daň z příjmu, má být odvedena podle toho, kdy byl podán návrh na vklad od KN nebo až podle datumu zápisu? Děkuji všem za případné reakce.