Re: Občanské sdužení vs.společenství vla
Společenství vlastníků jednotek nelze založit, ale vzniká přímo dle zákona č. 72/1994 Sb. Je to nejhorší možná právní forma v českých předpisech.
Pokud jsou již skuteční vlastníci bytů zapsaní v katastru nemovitostí, tak existuje prohlášení vlastníka a je třeba sledovat až vznikne SVJ a svolat první shromáždění, notáře, stanovy, výbor, vedení účetnictví etc.
Pokud by nebyli vlastníci bytů, tak je možné i občanské sdružení podle 83/1990 Sb. nebo bytové družstvo podle obchodního zákoníku. Podle mého názoru je bytové družstvo zdaleka nejlepší, družstevní vlastnictví se blíží "skutečnému" vlastnictví, převod práv a povinností (prakticky prodej bytu, ale bez daně z převodu nemovitosti) nelze ze strany družstva omezit (§230 ObchZ). Pouze družstevník nemá "svůj" byt zapsán v katastru nemovitostí a nemůže ho dát do zástavy.
Hezký den
Oni už byty koupili a ze zákona vzniklo SVJ, ale nějak se dozvěděli o občanském sdružení a chtějí to založit. A já jsem nevěděla jestli je to možné nebo ne.
Takže podle vás to již založit nejde, protože už vlastně to SVJ vzniklo?!
Mimochodem nemůžu souhlasit s vámi v tom, že SVJ je nejhorší forma. U nás to funguje naprosto normálně a nemáme žádné problémy a do družstva bych nikdy nešla. Pak vlastně nevlastníte nic, jen jakýsi podíl a může se vám stát, že o vše přijdete, viz. některé kauzy z televize. pokud něco máte v OV, tak to nikdo jiný nemůže zastavit, prodat atd. Ale v družstvu se to stát může.
Kamila
Založit o.s. vedle SVJ samozřejmě lze, ale nemá to ekonomický smysl. Právě proto byla vymyšlena SVJ, aby se starala o dům.
SVJ může fungovat, také taková znám. Ale zákon (či smlouva) má být od toho, aby zajistil fungování, pokud je nějaká neochota. Znám SVJ, které vzniklo 1.7.2000 a dodnes nemá výbor, není zapsáno v rejstříku, nevede účetnictví atd. A zákon nedává naději, nějak to vyřešit. U družstva to vyřešit jde.
Zmiňované kauzy u družstev jsou asi 2 a tam byli družstevníci, kteří se nestarali o to, co se v družstvu děje. Ale zůstaly jim alespoň nájemní smlouvy. Pokud by v SVJ vlastníci udělili souhlas se zástavou jednotky, třeba pro úvěr na modernizaci, a stalo se něco podobného, tak jdou na ulici.
Jinak gratuluji k funkčnímu SVJ. Pokud by ale přestalo fungovat, tak zákon ani soud nepomůže. U družstva jsem na takový případ ještě nenarazil a to se v oblasti SVJ a družstev pohybuji hodně dlouho.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
19. 11. 2006 20:08
Dobrý den,
zajímali by mne vaše zkušenosti. Co je lepší pro majitelé bytů v paneláku založit. Jestli občanské sdružení nebo společenství vlastníků?! Zajímaly by mne ty rozdíly. Jestli jsou nějaké zásadní, třeba ve vedení účta nebo tak něco, nebo jestli je to v tom, že jedno je pod MF a druhé zapsané v OR. Uvítám všechny názory.
Děkuji
Kamila