Re: Penále za pozdní příchody
Ono je tezke souhlasit s tim, ze mi bude strhnuto 300Kc za 2 min. pozdniho prichodu... nejsem robot a priznam se, ze se stane i nekolikrat do mesice, ze z jakehokoliv duvodu prijdu o 5 min. pozde. V kazdem pripade dekuji za odpovedi.
Jsem OSVČ, takže se mě to tak netýká, ale když jsem chodila asi 7 let do práce, pozdě jsem nikdy nepřišla. A přítel za 8 let co jsme spolu přišel do práce pozdě jen jednou o 15 minut (jel autobusem z chalupy a na D1 byla zácpa - cestou volal šéfovi, že přijde později). Takže to chce jen chodit včas a brát to trochu zodpovědněji. S vaším zaměstnavatelem souhlasím, pokud Vás nenaučí chodit včas Vaše svědomí, možná vás to naučí krácení pohyblivé složky. Jak by se Vám líbilo kdyby párkrát do měsíce otevřela banka, pošta... o pár minut později s odůvodněním, že mají nespolehlivé zaměstnance, kterí chodí do práce pozdě?!
Ani se Vašemu zaměstnavateli nedivím, že chce pozdní příchody řešit pokutama, chodit pozdě několikrát do měsíce, to je síla. Za dvacet pět let jsem pozdě přišla snad jen třikrát, kdy se mi povedlo zaspat. Manžel pracuje u soukromníka, pracovní dobu má od šesti hodin, u píchaček musí být už za deset minut šest, pokud ne, tak nadělává půl hodiny. Choďte včas, pak nebudou žádné pokuty, to je ta nejjednodušší rada.
Také souhlasím. Přiznám se, že i já kolikrát nestihnu přijít tak, jak bych měla (ale já nejsem zaměstnanec s pravidelnou přesnou pracovní dobou). Pokud bych byla a měla pozdní příchody, pak také musím počítat s postihem. Je pravda, že Zákoník nedovoluje udílet pokuty (tj. srážky z čisté mzdy). Zaměstnavatel to ale může vyřešit i tak, že Vám dá napomenutí za méně závažné porušení pracovní kázně - a po pár pozdních příchodech jste bez práce.
Trochu odbočím - má právo lékař např. zubař nárokovat si peníze, když přijdete později, než na kdy jste objednáni? U nás to má zubař napsaný na dveří (po čtvrt hodině po objednání asi 200,-). Myslím, že nemá nikde podporu v zákonech a samozřejmě bych nezaplatila, i když řešit jsem to ještě nemusela. Po profesionální stránce jsem max. spokojená, takže nechci měnit, ale tohle se mi dost nelíbí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 11. 2006 13:09
Dobry den,
v zakoniku prace jsem nenasla nikde odpoved na otazku "jake muze zamestnavatel stanovit penale za pozdni prichody do prace". Situace je takova, ze jsme vsichni zamestnanci museli pristoupit na pravidlo dane zamestnavatelem, ktere zni: za kazdy treti a vsechny nasledujici pozdni prichody bude zamestnanci strzeno 300Kc cisteho z jeho mesicni mzdy.
Pricemz proti tomuto rozhodnuti se nemuzeme odvolat.
Je toto mozne? Muze zamestnavatel stanovit takoveto pravidlo bez souhlasu zamestnance? Musi tato zmena byt podepsana obema stranami? Prosim o odpoved, dekuji.