Hlavní navigace

Společné zdanění manželů

  • (neregistrovaný)

    20. 11. 2006 20:21

    Dobrý den,hodláme za rok 2006 provést SZM. Já budu mít příjem ze závislé činnosti po celý rok, manželka vykonávala též závislou činnost a pobírala plat 4měsíce.Nyní je a bude na rodičovské dovolené.Pokud provedeme společné zdanění bude platit manželka příští rok zálohy na daň z příjmu. Něco takového jsem četl a moc tomu nerozumím, co se týče v konkrétním případě záloh?? děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2006 20:32

      aaa (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů
      Dobrý den, žádné zálohy samozřejmě na MD platit nemusí, jen se vám její nedoplatek odečte od Vašeho přeplatku.( př. Vaše příjmy budou 200 000, paní bude mít pouze mateřskou = 0 po odečtení živ.pojištění.... zbyde nějaký základ ten se rozdělí na polovinu. Z jedné poloviny by manželce vznikla povinnost odvést určitou da%n , ale Vám vznikne přeplatek. Tak to pouze vyčíslíte na papír a z FÚ Vám přijde ten Váš přeplatek ponížený o manželčin nedoplatek.) Stále to vychází lépe než bez SZM.

    • 20. 11. 2006 20:48

      Jirka (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů
      Děkuji, ale dočetl jsem ohledně SZM, že zálohy nemusí platit ten, který neměl zdanitelný příjem . Manželka, ale měla plat 4 měsíce, takže příjem měla???????

    • 20. 11. 2006 20:54

      jana8 (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů
      Jirko,
      píšete, že manželka měla příjmy pouze ze závislé činnosti. V takovém případě manželka sama zálohy platit nebude, ty by jí srážel případný zaměstnavatel. Vychází to z obecných pravidel pro výpočet záloh v §38a zákona o daních z příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).