Re: Zálohová faktura - splatnost
No ale pokud to objednatel zaplatí až v tom únoru a já mu daňový doklad vystavím až na začátku března, pokud to tedy musí být do těch 15 dní od zapalcení? Nebo má zálohová faktura nějakou předepsanou maximální dobu splatnosti? Takhle by to bylo 3 měsíce. A zálohová faktura není přece saňový doklad, ne? Zároveň přece nemá ani DUZP.
Re: Zálohová faktura - splatnost
Zálohová faktura se vystavuje ke dni přijetí platby (buď na účet nebo v hotovosti). DUZP je tedy den zaplacení zálohy. Dle zákona o DPH je možné vystavit jakoukoliv fakturu (tedy i zálohovou) nejdříve v den DUZP.
Pokud má váš odběratel platit za službu, kterou jste mu provedli, pak bych vystavila fakturu s DUZP v tomto měsíci se splatností uvedenou ve smlouvě. Jinak se asi opravdu vystavíte riziku, protože byste neodvedli DPH v tom zdaňovacím období, kdy proběhlo zdanitelné plnění. Vždy je lepší jednat tak, aby stát dostal DPH včas.
Ještě dodávám
Vy si musíte uvědomovat, co je DUZP a kdy se považuje za uskutečněné a k tomuto datu vystavit fakturu. Z toho, co si čtu mi vyplývá, že za DUZP považujete zaplacení faktury. To ve vašem případě není DUZP, protože jste již uskutečnili službu, která je DUZP (v tomto měsíci). Odběratel Vám za tuto službu dopředu nezaplatil.Tudíž to není zálohová platba.
Ještě poznamenávám, že zálohová faktura je daňový doklad !
Re: Ještě dodávám
Že pro FO účtující v DE není zálohová faktura daňový doklad? O tom se píše ve kterém zákoně? Přiznám se, že toto tvrzení slyším poprvé a vzhledem ke státu, který na základě daňových dokladů vybírá DPH a to pokud možno co nejdřív, mi to připadá jako velice pozitivní tvrzení pro osobu povinnou k dani...Ráda bych si o tom někde přečetla...Díky.
*** Musíte rozlišovat pojmy :-)
1) Zálohová fa (říkáte si o peníze před DUZP) není daňový doklad
2) Někteří plátci mají povinnost odvádět DPH i z přijatých plateb a v tom případě na vyžádání vystavují DD na přijatou platbu - a ten už je daňovým dokladem. A ve kterém zákoně? V ZDPH :-) ***
Pro bdm
Ale ano, já s tímto souhlasím. Tady dochází k nedorozumění pojmů. Když si říkáme o peníze, nemůžeme mluvit o zálohové faktuře, ale pouze o jakémsi návrhu k úhradě, což není daňový doklad. Po přijetí platby na účet se vystavuje zálohová faktura, která je již daňovým dokladem. Myslíme stejné, jde jen o názvy a pojmy. Faktura=daňový doklad :o).
Re: Pro bdm
*** :-)) Vy sice říkáte, že "když si říkáte o peníze, tak nemůžeme mluvit zálohové fa", jenže já, a předpokládám, že většina, když mluví o zálohové fa, tak mluví o tom, že po někom chce peníze předem :-)) A po přijetí peněz na účet už zřejmě nikdo z přítomných nebude zase mluvit o zálohové fa ale o přijaté záloze a daňovém dokladu na přijatou platbu :-)). Takže to snad bude jen o pojmech. Určitě jsme se ale shodly na tom, že důležité jsou pro nás daňové doklady a správný odvod DPH :-) ***
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak zkrátka nejde udělat nic pro to, aby objednatel měl doklad z března příštího roku? A kdybch mu nevystavila nic a fakturu za tyto služby vystavila až příští rok, když v té faktuře bude ještě přičtena další služba, kterou provedeme v závislosti na té první, ale bude provedena až v tom příštím roce?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 11. 2006 9:17
Prosím o pomoc se zálohovou fakturou. Budu ji dělat poprvé a neím některé náležitosti. Vím, jak ji vytvořím a pak zaúčtuji, ale jedná se o to, že objednatel nám má zaplatit za služby, které jsme pro něj udělali tento měsíc. Ale kvůli dotacím potřebuje daňový doklad až příští rok v únoru. Když vystavím zálohovku teď v listopadu, musím na ní napsat splatnost až příští rok v únoru, abych mohla vyhotovit zároveň i PPD na uvedenou částku až na ten únor a v březnu vystavit už fakturu s vyúčtováním? Někde jsem totiž četla, že daňový doklad musím vystavit do 15-ti dnů od zaplacení zálohovky. Je to pravda? Nebo podle kterého zákona se to řídí? Moc děkuji za pomoc!!!