Hlavní navigace

Pronájem bytu

  • (neregistrovaný)

    29. 3. 2017 15:39

    Dobrý den, prosím o radu: zdědil jsem byt, který chci pronajímat (bydlím v jiném bytě). V současné době v něm provádím poměrně nákladnou kompletní rekonstrukci.
    můj dotaz je:
    a) za byt platím poplatky (úklid domu, fond oprav...) např.3000,- a nájem, který chci dostat za byt bude např. 10.000,-  Jak to udělat, aby poplatky nebyly považovány za zdanitelný příjem? Tím, že to dotyčný bude platit poplatky přímo bytovému družstvu? nebo to může jít i přes můj účet?
    b) jestliže v roce 2017 zaplatím za rekonstrukci víc jak 500.000,- Kč, mohu to nějak rozpouštět v dalších letech jako skutečné náklady místo paušálu 30 %?  I když otázkou, kolik roků můžu, aby to pak mělo vůbec smysl.
    děkuji za informaci

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2017 8:52

      bez přezdívky

      Dobrý den pane Kubíku,

      k Vašim dotazům sděluji následující:

      a) Vyúčtovávané výdaje za "poplatky" se nepovažují za zdanitelný příjem, nebudete je tedy zahrnovat do zdaňovaných příjmů uváděných v daňovém přiznání. V tomto smyslu hovoří i pokyn D-22 vydaný Generálním finančním ředitelstvím, kde je v komentáři k § 9 zákona o daních z příjmů uvedeno:

      "Součástí nájemného z nemovitých věcí nebo bytů nejsou úhrady za ceny služeb spojených s jejich užíváním. Obdobně v případě nájmu nebytových prostor není součástí úhrady nájemného platba záloh nebo výdaje za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem (viz občanský zákoník).
      Zálohy na služby (např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou), které zajišťuje pronajímatel a které po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů."

      Celý pokyn je např. zde: http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf

      b) V případě investic do domu musíme rozlišovat mezi opravami (které jsou daňovým výdajem) a technickým zhodnocením (ve smyslu § 33 zákona o daních z příjmů). Technické zhodnocení zvyšuje vstupní cenu domu, ze které jsou uplatňovány odpisy. Daňovým výdajem jsou až odpisy (daňové odpisy spočítané dle příslušných ustanovení zákona o daních z příjmů). Bez bližších informací nelze podat přesnější komentář k Vaší situaci. Např. specifikem jsou nemovité kulturní památky: pokud je takto dům zapsán v katastru, technické zhodnocení se samostatně odepisuje 15 let (a nezvyšuje vstupní cenu domu). Každopádně, pokud budete uplatňovat skutečné výdaje (ať už jednorázově - opravy nebo postupně - technické zhodnocení prostřednictvím odpisů) nemůžete uplatňovat výdaje paušální. Je třeba propočítat obě varianty na konkrétních číslech, pak lze uzavřít, co je výhodnější.

      S pozdravem

      Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).