Re: Pracující důchodce-roční zúčtování
Pokud nejste ještě z jiných důvodů povinen podávat přiznání, tzn. že jste neměl jiné zdanitelné přijmy (např. nájem vyšší než 6000 Kč), pak si můžete vybrat. Buď podáte přiznání sám (v tom případě požádáte toho zaměstnavatele o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech) nebo ho podpisem na tom Vašem prohlášení požádáte o zúčtování. Pokud jste byl star. důchodcem už k 1.1., pak nemáte nárok na slevu z daně na poplatníka (7200 Kč). Ostatní slevy (třeba vyživované dítě) nebo odpočty od daňového základu (pojištění, dary) můžete uplatnit. Tzn. penzijní připojištění zaplacené v celém roce nad 6000, maximálně ale 12000 Kč (tzn. pokud jste zaplatil na důchodovém do 6000 Kč, neodečítáte nic).I odpočet životního pojištění má svá pravidla, lze odečíst maximálně 12000 Kč při dodržení dalších zákonem stanovených podmínek (viz §15 Zákona o daních z příjmů).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 11. 2006 10:23
Dobrý den, jsem důchodce. V létě jsem byl zaměstnán na dobu určitou, na 4 měsíce. Jak je to s ročním zúčtování daně? Musím si ho podat sám, nebo můžu požádat toho zaměstnavatele? Mám nárok na odpočet za životní a penzijní pojištění? V plné výši, nebo jen v poměrné k těm 4 měsícům? Jak je to se základěm daně, když v tabulce je to za celý rok, taky poměrem k těm odpracovaným měsícům? Děkuji