Hlavní navigace

Prosím o radu zkušené lidi z disk.fora

  • (neregistrovaný)

    21. 11. 2006 14:35

    Zaměstanec u nás pracoval 12dní v 11/06, k 21.11.s ním byl rozvázán pracovní poměr ve zkušební době.Rozbil firemní auto,zadření spojky,škoda 50000,-Kč,zaměstanavatel mu to chce
    dát k úhradě.Jakým způsobem a jak je to možné či do jaké výše
    dát zaměstnanci k úhradě? Jenomže jeho mzda bude činit 4909,-Kč hrubého,zaměstanavatel mu nechce vyplatit ani korunu,má na toto
    právo,není zde nějaká hranice zachování minima,podotýkám že se jedná o rozvedenou ženu a 2 děti.Nechce jí dát ani zápočtový list,prosím nevíte někdo do kdy od ukončení prac.poměru musí být vystaven či předám druhé straně.
    Děkuji všem za rady a názory ,vždy jste mi pomohli.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2006 15:57

      anonymous (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu zkušené lidi z disk.fo
      Pokud se jednalo o škodu z nedbalosti, tak může požadovat po zaměstnanci 4,5 násobek průměrného výdělku před vznikem škody. Otázka je, když pracovala pouze 12 dnů. Škodu musí uznat a musí buď dobrovolně zaplatit nebo podepsat dluh. Poklud to odmítne, tak pouze soudní cestou. Není možno ji zadržet mzdu! Taktéž zápočtový list musí po skončení zaměstnání vydat.

    • 21. 11. 2006 18:23

      Jiná Jana (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu zkušené lidi z disk.fo
      ****
      Mě se nezdá, že jí chce dát k úhradě zadření spojky - to si převzala auto a v popisu práce měla i údržbu? To se myslím stalo tak, že tam nebyla doplněna kapalina a měla ona to za úkol? Za 12 dní se toho moc nestihne najezdit, určitě jí tam bylo málo, když auto dostala. Já být v její kůži, tak bych nic nechtěla platit.

    • 21. 11. 2006 21:18

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu zkušené lidi z disk.fo
      Ona určitě nic platit nebude. Zaměstnavatel má povinnost dokázat, že tu škodu způsobila. A za 12 dní? Tomu neuvěří ani laik. Ze mzdy jí nic srazit nemůže, zápočtový list musí vydat při ukončení pracovního poměru. Na jejím místě bych se soudila. A věřím, že vyhraje.

    • 22. 11. 2006 8:55

      Jana (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu zkušené lidi z disk.fo
      Děkuji zatím za odpovědi,ale jsem jen účetní a jednatel na mě křičí,že jí nesmím vyplatit žádnou mzdu ani předat ZL(on ho nechce ani
      podepsat).Prosím nevíte existuje paragraf v zákoníku práce na vydaní ZL a u té výplaty mzdy musím dodržet životní minimum nebo část mzdy.kterou musím zachovat?
      Zatím mnohokrát díky

    • 22. 11. 2006 9:21

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu zkušené lidi z disk.fo
      Bez souhlasu zaměstnance můžete srážet jen to, co je vyjmenováno v § 12 Zákona o mzdě. Pokud by zaměstnanec souhlasil se srážkou, musí mu zůstat nezabavitelné minimum, což je v tomto případě 4951,-. Jednateli vysvětlete, že pokud nevydáte mzdu a ZL, vystavujete se riziku, že na vás vletí ze sociálky a z ÚP, že z kontrol nevyjdete a jak známo, každá kontrola něco najde. To ovšem není váš problém, ale pana jednatele.

    • 22. 11. 2006 9:24

      Eva M. - moderátor fóra (neregistrovaný)

      Prosba k tazateli i k dalším :-)
      Prosím, pro příště dávejte do nadpisu příspěvku popis, čeho se váš dotaz týká, aby bylo na první pohled jasné, v čem asi potřebujete pomoci. A pokud chcete navazovat na starší příspěvek, tak na něj buď odkažte (tj. uveďte odkaz = link), nebo pokračujte přímo v tom starším příspěvku, pokud už tedy nezmizel někde v historii. Pamatujte prosím, že zdejší odpovědi slouží jako znalostní databáze pro hodně lidí, takže pro pozdější vyhledávání a pro porozumění souvislostem je dobré zachovávat určitá pravidla. Děkujeme za pochopení ;-)

    • 22. 11. 2006 10:25

      DANA (neregistrovaný)

      Re: Prosba k tazateli i k dalším :-)
      U nás je pro při podpisu prac.smlouvy povinné pojištění na blbost. Na tento případ je jako dělané. Nemá ho nákodou paní uzavřeno ?
      Tlačte na šéfa ať to dá do směrnic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).