Re: Podpisové právo u smluv
Nevím, jestli je to uvedeno úplně všude, ale v obchodním rejstříku je uvedeno, kdo má právo podepisovat jménem společnosti.
Pokud ale nejste zapsáni v obchodním rejstříku, asi bych se řídila § 13 obch. zákoníku - "osoba jedná osobně NEBO za ni jedná zástupce" +§ 8 odst. 2 obch. zákoníku, tj. podepisovat smí jen podnikatel popř. prokurista. Pokud máte oba uvedené ve smlouvě, stačí jeden z nich (pokud se nejedná o družstvo). Od toho je podstata prokuristy. Aspoň tak to chápu já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2006 11:22
Zdravím, mám dotaz ohledně platnosti podpisu u smluv.
Pokud je v hlavičce smlouvy uvedeno více osob, které zastupují danou stranu (firmu), musí pak všechny tyto osoby smlouvu podepsat? Nebo stačí podpis jedné z nich?
Máme ve firmě (podnikáme jako živnostenská osoba) jednoho majitele a jednoho ředitele, který má udělenou plnou moc.
Pokud oba uvedu ve smlouvě jako osoby zastupující firmu, musí oba tuto smlouvu podepsat nebo stačí podpis jednoho z nich?
Pokud je mi někdo schopen odpovědět, děkuji I.M.