Odpovědnost účetní

• (neregistrovaný)

22. 11. 2006 12:17

Dobrý den, zajímá mě, jaká je zodpovědnost samostatné účetní ve firmě, v případě že finanční úřad najde při kontrole nějaké nesrovnalosti a dá pokutu, lze tuto vymáhat po paní účetní? Jde o to, že naše paní účetní (2 roky starobní důchodce) nechce příjmout skutečnost, že ji nebude prodloužena pracovní smlouva (z důvodu stále častějších chyb, vzniklého manka atd.) a vyhrožuje udáním na FU. Žádné nečisté věci se tu nedějí ale hloubková kontrola může najít kdeco - chyby apod. Zajímá mě, zda v případě že to opravdu udělá a finanční úřad něco najde, může být za to postižena ona? Díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2006 13:36

Jana F. (neregistrovaný)

Re: odpovědnost účetní
      Záleží na tom, co má ve smlouvě. Obecně by měla odpovídat za špatné zaúčtování, ale za manko? To se mi nezdá, zrovna tak jako za jiné skutečnosti, které nemá v popisu práce. Účetní není manažerem, kontrolorem, právníkem, daňovým poradcem a podobně, i když si to kolikrát lidé představují a hodili by na ní veškerá podnikatelská rizika a omyly firmy :-)
      Ale pokud vám vyhrožuje udáním, okamžitě bych se s ní rozloučila, s takovým člověkem bych nechtěla mít nic společného. Jana F.

• 22. 11. 2006 13:50

Jana F. (neregistrovaný)

Přesně tak. Pokud bylo něco špatně, tak to mohla udat dávno, nebo jít od toho. Jestli o nějakých nesrovnalostech věděla, jede v tom taky. Když budu vědět například o krácení tržeb a prokáže se to, tak mi bude ve vězení "velkou" útěchou, že nemusím platit doměřené penále, ale "jen" sedím za trestný čin :-) Jana F.

• 22. 11. 2006 13:55

Mark (neregistrovaný)

Vydírání to bezesporu je, rozloučit se s ní chceme ale to je právě důvod, proč vyhrožuje. O ničem nelegálním tu nevím, ale jde o to, jestli ji - až bude zase vyhrožovat - můžeme říct, že to co najde případná kontrola FU jako chyby v jejim učetnictví - půjde na její triko. Za manko zodpovídá, byla zaroveň pokladní, ale své zavinění popírá a uznání viny nechce podepsat. Nedokáže ovšem vysvětlit, jak manko vzniklo. Prostě mlží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).