Hlavní navigace

Odpočet DPH nové firmy

  • 6. 4. 2017 13:44

    Dobrý den,

    rozjíždím jakožto svou vedlejší činnost novou firmu, pro rozjezd je však nutno zrekonstruovat výrobní prostory. Založením s.r.o. dostanu možnost si odečíst DPH (náklady spojené s rekonstrukcí). Problém však nastává v tom, že firma nebude vykazovat po delší dobu  žádné tržby (jedná se o mou vedlejší činnost, rekonstrukce bude probíhat delší dobu). Jak se pak bude dívat finanční úřad na firmu, která vykazuje pouze náklady ale žádné tržby po delší dobu? Lze tuto situaci nějak vyřešit abych nemusel platit DPH spojené s náklady na rekonstrukci?

    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2017 13:54

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      a to se budete pod svou s.r.o. registrovat k DPH dobrovolně ? pokud ano čeká vás docela vysilující dotazník za jakým účelem s kým a proč budete obchodovat, poté vás FÚ " vyhodnotí " a poté možná udělí rozhodnutí o registraci, samozřejmě budou analyzovat zda nejde o fiktivní registraci za účelem pouhého odpočtu DPH na vstupu.

      K tomu se více nedá napsat, to posuje FÚ, ale budete li normálně podnikat a jediným účelem registrace nebude odpočet DPH na nové "firemní " AUDI a dále již bude pouze umrtvená firma bez jediného výkonu, tak vám to asi dopadne.

    • 6. 4. 2017 14:34

      bez přezdívky

      Děkuji za odpověď,

      chápu to správně že jednodušší, ale za to nákladnější varianta je DPH od stavebních dodavatelů zaplatit, klidně i jakožto FO?

    • 6. 4. 2017 14:52

      M.M. (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      já bohužel asi nerozumím co od plátcovství DPH požadujete, plátce DPH můžete žádat dobrovolně nebo se stanete povinně plátcem. Pokud nejde o povinnou registraci k DPH plátce tak otázka dobrovolnosti je na vás, tedy co děláte a jaký máte dále předmět činnosti a jak podnikáte

      jako plátce DPH si nárokujete vstupy nakoupíte li za cca 121 vč daně máte ZD 100 + 21 DPH těch 21 vám stát vrací, na druhou stranu do nákladů ( výdajů v DE ) vám jde pouze základ daně tedy 100 / neplátce si DPH nemůže nárokovat ze vstupu ale v nákladech má cenu celkem tedy 121

      Obdobně výstup, kde naopak DPH z každé FV odvádíte státu ( bez ohledu na zaplacení FA )  jako plátce máte naopak ve výnosech ( tržbách v DE ) pouze ZD, jako neplátce žádné daňové doklady nevystavujete a výnosem či tržbou je nominální hodnota účtované částky.

      Obdobně u vašich odběratelů  - bude li formát plátce - plátce,  mohou si DPH nárokovat z vašich FA, ale zase o to méně dostanou do nákladů ( náklade bude pouze hodnota základu daně ) , nebudete li plátce nebudete vystavovat žádné daňové doklady a odpočet na straně odběratele nebude možný ale zase celá částka nominální hodnoty vaší FA jim půjde do nákladů.

      Tak co je tedy lepší, já vám to napíšu - a jak to mohu vědět ?   

      Ať se daří,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).