Re: Daňová evidence - začátečník!
Aha, takže pokud tomu dobře rozumím, můžu si tam evidovat veškeré výdaje, pže ty na osobní spotřebu budou stejně nedaďové. Takže kdybych si třeba v deníku evidoval třeba jen to, co budu vybírat z účtu na živobytí, abych měl přehled o pohybech na účtě a budu-li něco platit z peněženky, nebudu to zaznamenávat? Myslíte, že je to tak rozumné? Začínám, tak bych potřeboval nějak prakticky poradit :-) Děkuji. Lukáš Trnavský
*** :-))) Na tohle Vám asi každý odpoví jinak a po svém :-)) Pro to, abyste měl přehled, kolik projíte, to podle mě nemusíte říkat FÚ :-))) A jak si moc hledíte své ženy (kytky) je může jedině podráždit :-)))) Je to fakt na Vás, jak si to uděláte :-))) ***
Bude lépe, když budete v deníku evidovat hlavně výdaje, které jste z účtu vynaložil na své podnikání.
Když budete něco platit z peněženky (a budete to Váš výdaj na podnikání), tak to zaznamenejte také.
Zkuste se podívat na uvedenou adresu, je tam i ukázka vedení peněžního deníku.
http://www.jakpodnikat.cz/
Udělejte to tak, jak jste původně napsal. Výběry z účtu na živobytí označte jako osobní spotřebu (bez dalšího rozvádění účelu) a zapište do deníku jako nedaňové. Budete mít alespoň přehled o všech pohybech na účtu. Výdaje z peněženky zapisujte jen takové, které mají souvislost s podnikáním. Není ale Vaší povinností vybírat z BÚ peníze jako ekvivalent mzdy, ani vykazovat osobní spotřebu vůbec. Jsou to Vaše peníze a Vy sám rozhodujete, jak s nimi naložíte.
Důležité jsou dvě věci: přiznat ke zdanění všechny příjmy, ze kterých jste povinen odvádět daň z příjmů a uplatňovat si jen takové výdaje, které vynakládáte v souvislosti s dosahováním příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2006 15:51
Dobrý den,začal jsem podnikat a vedu daňovou evidenci. Eviduji si tedy příjmy a výdaje. Koupil jsem si tzv.Peněžní deník. Jsem OSVČ. Mám otázku, tam si eviduju všechny výdaje? I to že jdu na oběd, i to že koupím manželce kytku? Vše tohle si dávám do osobní spotřeby, nebo se tam uvádějí jen výdaje týkající se podnikání a ta os.spotřeba je více měně pevná částka, kterou si můžu vzít jato ekvivalent mzdy. Děkuji za odpovědi. Lukáš Trnavský