Lékařské ošetření,pohřeb,svatba

• (neregistrovaný)

24. 11. 2006 9:56

Dobrý den,
    zajímá mne, zda v ZP na r.2007 bude zahrnuta též příloha nař.vlády č.108.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2006 11:00

Blanka (neregistrovaný)

Re: lékařské ošetření,pohřeb,svatba
      Tato příloha se ruší § 395 nového ZP.

• 24. 11. 2006 11:25

JANA (neregistrovaný)

ZMĚNÍ DOKTOŘI ORD.HODINY PRO PRACUJÍCÍ
      Ta příloha se opravdu zrušila, našla jsem tam jen svůj oblíbený odběr krve cca §200 a na svatby a pohřby si asi opravdu budeme muset brát dovolenou či neplacené volno. ¨Hnedka jsem se ptala šéfa a ten řekl že to bude jako do teďka, stejně nechtěl žádnou omluvenku. Navíc v praxi dost lidí chodí i k soukromníkovi doktorovi-neplatí pojišťovna a na to se volno nevztahuje. Nebo nenavštěvujeme zařízení u práce nebo u bydliště. Jensi to neumím představit, když by se mi něco stalo musela si na vyšetření brát dovolenou. ASI SE VLÁDA SNAŽÍ DONUTIT DOKTORY,ABY MĚLI ORDINAČNÍ HODINY I ODPOLEDNE. Proč neordinují od 14-20 aspoň jeden den v týdnu, abych nemusela odcházet dřív z práce?

• 25. 11. 2006 14:21

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: Náhrady za návštěvu lékaře a pod.
      V novém zákoníku je v §199,odst.2 napsáno, že vláda stanoví nařízením okruh překážek v práci... atd.. Jestli je příloha 108 zrušena, pak by měla být nějaká nová, nemohu, ale nyní nalézt. Myslím, že aby bylo zaměstnancům zrušeno proplácení návštěvy u lékaře, to opravdu není možné..

• 25. 11. 2006 15:48

Jiřka (neregistrovaný)

A proč by to nemělo být možné? Naopak, bylo by to spravedlivé.

• 25. 11. 2006 16:21

Jitka_D (neregistrovaný)

Tahle myšlenka mě napadla již mnohokrát, ale nejsem si jistá, zda je to správné. Uvedu příklad. Já již léta mám souběh HPP a OSVČ. V zam. dohodnutou "velmi pohyblivou" pracovní dobu. Návštěva lékaře tak ve svém volnu. Přijdu do zam. v 12.00 jsem tam do 21.00. Léta to fungovala. Letos však zdravotní problémy a na návštěvy lékaře jsem vybrala vlastně celo dovolenou. Už teď jí nemám a beru si neplacené volno. Nedokážu si představit, že by tohle jsem udělala jinému zaměstnanci,kolikrát si prosadí lékaře na celý den (dobu nezbytnou) u vedoucího a nic s tím nenadělám. Už vidím, kdybych neproplácela náhradu za lékaře jak řvou. To určitě odbory tak nenechají. Myslím všeobecně, u nás naštěstí nejsou.

• 25. 11. 2006 17:25

Jiřka (neregistrovaný)

Řvaní odborů si umím představit. Ale jde o princip. Proč má zaměstnavatel hradit zaměstnanci dobu, kterou "proseděl" u lékaře a tím pádem neodvedl žádnou práci? Je to zaměstnancova soukromá věc. Živnostníkovi, např. kadeřnici, také někdo uhradí výdělek, kdy nemohla stříhat, protože byla u lékaře? Pokud jde např. o účetní, za kterou tu práci nikdo neudělá a ona to musí zaúčtovat tak jak tak, pak vidím řešení v tom, že se jí sice náhrada za dobu u lékaře platit nebude, ale dostane mzdu celou, protože tu práci celou odvedla. Pokud jde ale třeba o dělníka, kterého musí někdo zastoupit a ten někdo také musí dostat zaplaceno a navíc dostane zaplaceno i ten, který byl u lékaře a neodvedl práci žádnou, pak prostě ty peníze musíte někde ušetřit, zvlášť když je tam takových pracantů víc, nebo se to děje opakovaně. Třeba tím, že kvůli tomu, že někteří mají placenou náhradu za lékaře, mají jiní menší prémie - a pak jsou namíchnutí. Anebo se o ty peníze zkrátí sám podnikatel - a to zas docela naštve toho podnikatele. Myslím ale, že si odboráři nějakou takovou přílohu k "novému" zákoníku pohlídali.

• 25. 11. 2006 18:04

Jitka_D (neregistrovaný)

Jiřko, já s Vámi principielně souhlasím. Na druhou stranu si nedokáži ve skutečnosti představit, kdyby se náhrady za lékaře neproplácely a zaměstnanec by byl placen pouze za dobu kterou skutečně pracuje. To je téměř revoluční počin, který nepředpokládám, že se zrodí s novým zákoníkem práce a v současném politickém klimatu.

• 25. 11. 2006 22:55

Jiřka (neregistrovaný)

Také si to bohužel myslím. Ale přála bych si, aby tomu tak bylo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).