Náhrady zam-ci za práci na vlastním PC
Podívejte se do zákona o dani z příjmů §6 odst.7 písm a) a taky do zákoníku práce §131. Takže ANO, nárok určitě má a tato náhrada by se mu nedanila.
Ale pozor na rozumnou výši té náhrady - pokud má zaměstnanec doma starší počítač, který by se dnes koupil v bazaru za pár tisíc, a zaměstnavatel mu vyplatí postupně náhrady 50 tisíc, tak je něco špatně - to by se zaměstnavateli vyplatilo koupit si svůj počítač do firmy.
A také bych vyplácené peníze za práci doma rozdělila na dvě složky:
a) náhrada za opotřebení vlastního pc (menší rozumná částka, nezdaněno)
b) odměna za samotnou práci u toho pc, možná i za přesčasy (vpodstatě složka mzdy, tj. řádně zdaněno atd.)
To, co jsem právě napsala, je JEN můj názor. Takže raději počkejte, co vám na to odpoví někdo zkušenější, já jsem tohle v praxi ještě neřešila ;-)
Re: Náhrady zam-ci za práci na vlastním
Plně souhlasím s uvedeným řešením. Pro průkaznost, že s PC opravdu bylo pracováno by bylo dobré, aby bylo možno prokázat např. to, že zaměstnavatel kvůli této činnosti určil pracovní dobu zaměstnance doma, pokud pracuje po práci, mělo by se jednat o přesčas, jeho proplacením mám podklad pro uznatelnost tohoto výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
24. 11. 2006 17:53
Dobrý den,pokud zaměstnanec ve svém volnu připravuje podklady pro zaměstnavatele na svém soukromém PC (v zaměstnání PC k dispozici nemá), má v tomto případě nárok na náhrady za opotřebení vlastního PC dle zákona o daních z příjmů??