Re: Zivnostenske opravneni na ucetnictvi
Činnost úč.poradců. vedení účetnictví a daň.evidence je živností vázanou. Kromě vzdělání musí být i praxe. U VS 3 roky. Praxi dokládáte potvrzením od zaměstnavatele nebo předložením Vašeho účetnictví ( že jste tu činnost dělal ). U SŠ je praxe 5 let. Doporučuji Vám, abyste si našel odpovědného zástupce na ty tři roky než budete schopen prokázat praxi. A pročtěte si živ.zákon .Určitě nepokoušejte osud a nesnažte se získat potvrzení o praxi nějak fiktivně od známých. Už jsem se setkala s případěm, že to ŽÚ kontroloval - myslím tu praxi u někoho. A už vůbec něříkejte ŽÚ že jste někomu už čtyři roky účto dělal načerno !
Spatne jsem si vylozil odpoved Zuzika kde stoji "Praxi dokládáte potvrzením od zaměstnavatele nebo předložením Vašeho účetnictví ( že jste tu činnost dělal )." Chapal jsem to (a ted mi dochazi ze uplne nesmyslne) tak, ze tim ze si delam ucetnictvi sam ziskavam praxi... Dekuji za odpovedi.
podmínka: ve vašem případě VŠ + 3 roky praxe v oboru, kterou musíte doložit.
Dekuji za odpovedi. Ucetnictvi pro znamou nedelam "nacerno", jenom bez smlouvy - a to snad muzu, ne? Nepisu nic o penezich "nacerno", jen o tom ze to ucto delam bez smlouvy, kamaradce. Nakonec je snad jedno jak si to zaridi, pred zakonem je odpovedna ona. Nikdo z uradu ji snad nemuze nutit at vyuzije sluzeb ucetniho, nebo at za to plati. Jestli si to dela sama, nebo ji to dela pribuzny, nekdo cizi... to je snad jedno. Myslim ze mi klidne potvrzeni dat muze.
Jsem OSVC od 5/2004 takze za pul roku budu mit na opravneni narok.
dekuji za reakce, Ivan
A v jaké živnosti jste OSVČ od 5/04 ? Jestli to dobře chápu, tak určitě ne v účetnictví. Pak tu praxi ale nedoložíte ani svými fakturami -účetnictvím. A jestli jste jí dělal účto bez smlouvy a bez oprávnění k této činnosti pak jste ho dělal "načerno".
potvrzení vám dát může...pokud tedy počítá s případnými problémy. jako např. jakou odměnu vám za to dávala a nedanila, nebo zda to byl pro ni nepeněžní příjem...
ale jinak. máte vysokou školu, účetnictví děláte, tak si přečtěte živnostenský zákon, najděte si na netu co to je praxe, a uvidíte sám, jak z toho ven.
Usuzovat z jednoho dotazu na inteligenci tazajiciho muze byt docela zavadejici. Ano, souhlasim, titul z VS ma kazdy blbec, poznal jsem jich dost. Jen mi to z Vasi strany prijde jako vylevani zlosti protoze Vy sama jste toho nedosahla? Zamereni me VS bylo na oblast financniho rizeni podniku a controling, ucetnictvi a dane jsme probirali v hlubsich "urovnich" a ne naproste zacatky. Vetsina mych spoluzaku pracuje na vyssich postech u nadnarodnich firem jako je Intel atd. Myslim ze nikdo na skole nepocital ze se budeme zivit tak "podradnou" praci jako je ucetnictvi. Ja to take delam jen pro rodinu a vicemene z donuceni.
od kdy je účetnictví "podřadná" práce? Nedávno jsem četla průzkumy povolání, kterých si lidi váží nejvíc a účetní byla na předních místech...
A nepsal jste jen jeden příspěvek. Spíš šlo o to, že nepoznáte, že bez smlouvy je to samé, co "na černo".
A je fakt, že Ing. ještě nejsem, ale jsem Bc. a nyní dálkově "pracuju" i na Ing.
Vsimnete si prosim uvozovek. Ale opravdu, z pohledu mnoha lidi je ucetnictvi podradna prace. Ale o tom rec nebyla.
Pokud mate ve svem okili pravnika, proberte s nim to ocem pisete: na cerno a bez smlouvy. Dodelavam prava a byt jsem teprve ve 4 rocniku tak Vas mohu ubezpecit ze souvislosti ktere z uvedenych udaju vyvozujete jsou naprosto zavadejici a nesmyslne. To o cem pisi neni z pravniho hlediska vubec napadnutelne. Neexistuje duvod proc by mohl jakykoliv organ statni spravy popotahovat zminenou OSVC. Ale nejspis je pravda ze nemuze vydat potvrzeni, v tom s Vami souhlasim.
Mimichodem, ceske skolstvi jiz delsi dobu nezna pojem dalkove studium. Toto bylo zruseno jiz v minulem tisicileti. Skoly to nyni obchazi kurzy celozivotniho vzdelavani, pripadne akreditaci zahranicni VS. Tyto formy studia jsou placene a podle zkusenosti prave tyto produkuji nejvetsi pocet "ing blbcu" ci jak jste to nazvala v prvnim prispevku. Dle Vaseho prispevku neco podobneho navstevujete?
A jak jsem pochopila, tak navíc ještě bez příslušného oprávnění k činnosti či pracovní smlouvy. Vaše vzdělání Vám nikdo nebere, i když praxe je praxe. Jak jsem pochopila, je pod Vaši úroveň dělat účto i když Vás živí a chcete na něj mít ŽL :))))). To však nebylo podstatou Vašeho dotazu. Myslím, že jsem Vám odpověděla dost jasně a omlouvám se Vám, že jste nebyl s mou odpovědí spokojen !
Ano, chapete to dobre, bez opravneni ci smlouvy. Ale chapete zaroven ze to neni nic nezakoneho? Kdyz k Vam prijde kamaradka ze chce udelat DE o par dokladech a Vy ji to udelate "na oplatku" tak jste obe prekrocily zakon?
Je mi lito ze moje odpoved vyznela tak jak ji chapete, tak to rozhodne mysleno nebylo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 11. 2006 14:38
Dobry den,
letos jsem dodelal VS (ekonomickou) a chci si udelat zivnostnak na ucetnictvi. Staci mi jen vysoka, nebo musim mit i nejakou praxi? Praxi mam cca 4 roky, ale delal jsem to bez smlouvy pro znamou. Na vsech papirech jsem ale podepsanej, takze neni problem to dokazat, otazka je jestli to staci.
dekuji za odpoved, Ivan