Dohoda o provedeni prace bez zivn.opr.

• (neregistrovaný)

27. 11. 2006 9:51

Dobry den, mohu delat pro OSVC ucetnictvi na dohodu o provedeni prace i kdyz nemam zivnostenske opravneni? Mam stredni ekonomku. Dekuji. Marta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2006 10:13

marci (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedeni prace bez zivn.op
      Můžete. Na dohodu o provedení práce rozhodně ŽL nepotřebujete.

• 27. 11. 2006 10:21

Jiřka (neregistrovaný)

DOPP je jeden z pracovněprávních vztahů. Pokud sjednáte dohodu o provedení práce, jste vlastně zaměstnanec.

• 27. 11. 2006 10:26

Marta (neregistrovaný)

Dekuji. A bude se mi tato doba zapocitavat do praxe? Pokud ano a budu pro podnikatele pracovat rekneme 5 hodin kazdy mesic (jde to vubec na DOPP?) tak se to bere jako cely rok? Pokud to nepujde na cely rok, ale rekneme na 4 mesice tak se zapocitaji jen 4 mesice i kdyz by to bylo zacatkem roku, ze? M.

• 27. 11. 2006 12:10

V.P. (neregistrovaný)

Bacha, DOPP nesmí být na pravidelnou činnost, mohlo by se to brát jako daňový únik. Na pravidelnou činnost by se měla uzavřít Dohoda o provedení pracovní činnosti. V.P.

• 27. 11. 2006 12:54

Jiřka (neregistrovaný)

Nešlo by o daňový únik, ale o neodvádění pojistného. Z DOPP se totiž pojištění neodvádí, takže pokud nejste pojištěna státem, musela byste si hradit minimální zdravotní pojištění sama, pokud nemáte jiné příjmy, ze kterých by se pojištění odvádělo. A ani se tato doba nezapočítává do doby odpracované pro důchod, ani nenáleží nemocenská, protože z tohoto titulu nejste pojištěna ani sociálně. Kromě toho - DOPP je možné uzavřít na provedení nějakého úkolu, ne na pravidelnou činnost. Např. pokud bude dohoda znít jako - zaúčtování dokladů a zpracování daňového přiznání, předpokládané hodiny pro provedení tohoto úkolu x h (letos max. 100 h, v příštím roce max. 150 h), pak by to DOPP mohla být. Pokud by ale práce byla smluvena jako vedení účetnictví, pak by to zřejmě neprošlo, protože vedením účetnictví se rozumí stále se opakující činnost. To už by musela být třeba dohoda o pracovní činnosti, ze které se odvádí pojištění (nebo pracovní poměr). Dále nevím, zda vzhledem k charakteru DOPP by šlo tuto započítat do doby potřebné pro praxi.

• 27. 11. 2006 14:40

Pavel (neregistrovaný)

DPP může být uzavřena i na opakující činnosti, jediným limitem podle ZP je 100 hod za rok (v 2007 150 hod).
      Již jsem zde uváděl stanovisko JUDr. Jakubky s uvedením argumentů.
      Ale z bezpečnostních důvodů je prozíravější uzavřít DPP na zpracování účetní uzávěrky a závěrky (případně DE) za rok 2006 v rozsahu 100 hodin.

Hezký den

• 27. 11. 2006 15:52

Jiřka (neregistrovaný)

Kromě toho - DOPP je možné uzavřít na
      >>provedení nějakého úkolu, ne na pravidelnou činnost.
      >>Např. pokud bude dohoda znít jako - zaúčtování dokladů
      >>a
      >>zpracování daňového přiznání, předpokládané hodiny
      >>pro
      >>provedení tohoto úkolu x h (letos max. 100 h, v
      >>příštím roce max. 150 h), pak by to DOPP mohla být.
      >>Pokud by
      >>ale práce byla smluvena jako vedení účetnictví, pak
      >>by
      >>to zřejmě neprošlo, protože vedením účetnictví se
      >>rozumí stále se opakující činnost. To už by musela
      >>být
      >>třeba dohoda o pracovní činnosti, ze které se odvádí
      >>pojištění (nebo pracovní poměr). Dále nevím, zda
      >>vzhledem
      >>k charakteru DOPP by šlo tuto započítat do doby
      >>potřebné pro praxi.
      >
      >DPP může být uzavřena i na opakující činnosti, jediným
      >limitem podle ZP je 100 hod za rok (v 2007 150 hod).
      >Již jsem zde uváděl stanovisko JUDr. Jakubky s
      >uvedením argumentů.
      >Ale z bezpečnostních důvodů je prozíravější uzavřít
      >DPP na zpracování účetní uzávěrky a závěrky (případně
      >DE) za rok 2006 v rozsahu 100 hodin.
      >
      >Hezký den

No právě. Četla jsem Váš příspěvek o stanovisku JUDr. Jakubky, ovšem to jen stanovisko jednoho právníka a co právník, to názor. Jde o to, přesvědčit o tom kontrolní oddělení. Jak už napovídá název té smlouvy, jde o dohodu o PROVEDENÍ práce, tedy provedení nějakého smluveného úkolu, nikoli o PROVÁDĚNÍ prací. Já bych to taky neriskovala a sepsala dohodu na nějaký úkol tak, jak uvádíte. Ta dohoda se může každý měsíc opakovat, ale vždy uvést nějaký smluvený úkol, který pracovník provede za x hodin a x Kč a výsledek odevzdá.

• 28. 11. 2006 0:07

Pavel (neregistrovaný)

Dovolím si nesouhlasit s Vaším tvrzením, co právník, to názor. Právník má většinou názory dva, jeden pro stranu žalující a jeden pro stranu žalovanou. :-)) Lepší právníci mají celé portfolio názorů na jednu věc (např. když ve smlouvě není řečeno, zda je cena bez nebo s DPH tak mi jeden právník vyložil, že potom lze tvrdit, že cena je s DPH nebo je bez DPH nebo že cena není platně sjednána - vše pro klienta! Již jsem to zde dnes použil, ale vystihuje to stav našeho práva).

JUDr. Jakubka je snad stále zaměstnancem MPSV a pro dámy na OSSZ to bude autorita. Pro již NASTALÉ DPP, které by OSSZ chtěla překlopit na DPČ bych to jako argument směle používal.

Ale protože jsem osoba líná, tak raději předcházím konfliktům a do BUDOUCNA raději napíšu DPP, aby na ni ani stín pochybností nepadl.

Hezký večer

• 29. 11. 2006 11:54

V.P. (neregistrovaný)

Kde bych prosím našla ty argumenty JUDr. Jakubky. Z Fin. úřadu nyní chodí kontroly a toto neuznávají. Měla jsem na DOPP údržbáře pro příležitostné práce do 100 hodin, ale neuznali mě to, prý to nesmí být každoměsíční práce.
      Děkuji V.P.

• 29. 11. 2006 22:04

Pavel (neregistrovaný)

Názor k této problematice publikoval JUDr. Ladislav Jouza v Právním rádci č. 9/2005. Cituji:
      Rozhodující pro posouzení, zda se má sjednat dohoda o provední práce nebo dohoda o pracovní činnosti, je počet pracovních hodin, po který se bude tato činnost nebo práce vykonávat. Jde o tzv. kvantitativní hledisko, které je určující, nikoliv o hledisko kvalitativní.
      Charakter prací, jako např. pravidelnost, soustavnost, ojedinělost (kvalitativní hledisko), není rozhodující. Zákoník práce také v § 232 odst. 1, v němž jsou hlediska pro sjednávání těchto dohod charakterizována, neuvádí sankci jejich neplatnosti, pokud by tato kritéria nebyla zaměstnavatelem, případně zaměstnancem dodržena. Např dohodu o pracovní činnosti činí neplatnou absence písemné formy a nesjednání odměny, nikoliv charakter prací.
      Z toho vyplývá, že dohoda o provedení práce může být uzavřena i na práce, které budou probíhat pravidelně a soustavně, ale rozsahem nepřevýší sto hodin u jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce. Např. na přednášky se může sjednat dohoda o provedení práce, i když budou probíhat pravidelně po celý kalendářní rok, ale skutečný výkon práce nepřesáhne sto hodin. Dohoda o provedení práce se může sjednat i na jinou pravidelnou a opakující se činnost, která bude probíhat během kalendářního roku, ale počet odpracovaných hodin nepřesáhne sto hodin. Z uvedených zásad vychází i připravený nový zákoník práce, který klade důraz rovněž jen na počet odpracovaných hodin v dohodách a nikoliv na charakter prací.
      Konec citátu.

Koukám, že jsem zaměnil Jouzu za Jakubku, snad to kontrole nebude vadit. :-))

Hezký večer

• 30. 11. 2006 15:45

Jiřka (neregistrovaný)

A já zase koukám, že si pan Jouza trochu protiřečí. Ne z hlediska pravidelnosti či nepravidelnosti, ale protože tady hovoří o hranici hodin ODPRACOVANÝCH, ale Zákoník práce hovoří o hodinách PŘEDPOKLÁDANÝCH. A podle výkladu k Zákoníku (pánové Jakubka a Jouza) jsou rozhodujícím kritériem hodiny předpokládané a zjistí-li se v průběhu práce, že skutečný počet hodin potřebných k provedení práce překročí hranici, nemá to již na platnost dohody o prov. práce vliv. U mnoha dohod o prov. práce ani není možné sledovat skutečně odpracované hodiny, protože zde je sjednán úkol, který má být hotov tehdy a tehdy a pracovník ho může provést třeba doma (a kdy na něm dělá a jak dlouho je úplně šumafuk).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).