Přidávám perličku z praxe :-)
Titul bych také uváděla, když je uveden na ŽL. Dodám jednu perličku z praxe.
Velká obchodní firma, mnoho obchodních partnerů. Ten obch.partner, o němž chci vyprávět, měl titul, v databázi byl zadán tedy ve tvaru příjmení, jméno, titul, např. Novák Jan, Ing. - což se mi zdá logické, aby firmy byly řazeny podle jména. Jenže tenhle člověk tvrdil, že se jmenuje Ing. Jan Novák a že ho musejí mít v databázi v tomto tvaru. Nedalo se mu vysvětlit, že při zadání jména s Ing. na začátku se bude špatně hledat v databázi, protože logicky by ho každý hledal pod N, kde ho ale nenajde. Ale on si nedal říct a že prý s nimi jinak nebude obchodovat, když mu neumějí správně napsat jméno, protože titul je součástí jeho obchodního jména. Jelikož šlo o významného obchodního partnera, vyhověli mu - a už několik let ho tedy hledají pod písmenkem I jako Ing. :-)) Hádejte, co si tam o tom všichni myslí :-)) Ale pan inženýr je spokojen a obchody probíhají nadále.
Re: Přidávám perličku z praxe :-)
Tak to zbožňuju ještě ty blbečky co se představí - jsem pan Ing. Ferda Pumpička. Třeba mu dalo práci vystudovat.
Re: titul na faktuře
Předpokládám, že jste FO, neregistrovaná v OR a neplátce, tedy nevystavujete DD. V tom případě nelze kromě §13a hovořit o nějakých zákonných náležitostech faktury a měl by pro vás platit pouze §8/2, dle kterého podnikáte pod svým jménem a příjmením (vystavení faktury je nepochybně projevem podnikání). Takže titul imho na faktuře uvádět nemusíte.
Třeba mě taky někdo opraví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 11. 2006 10:36
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je nutno uvádět ve
fakturačních údajích titul, pokud je titul na živnostenském listě.
děkuji marcel