Dobrý den,
dle pokynu GFŘ je dále stanoveno :
7.4 VZTAH EET K CIZÍMU PRÁVU
Podle § 36 ZoET není evidovanou tržbou tržba poplatníka, který je povinen tuto tržbu evidovat srovnatelným způsobem podle práva státu, se kterým má Česká republika uzavřenou platnou a účinnou mezinárodní smlouvu, jejímž předmětem je mj. výměna informací (např. smlouva o výměně informací, smlouva o zamezení dvojího zdanění), na základě které lze získávat srovnatelné informace o evidovaných tržbách. Smyslem ustanovení je minimalizovat náklady poplatníků v případě tzv. dvojí evidence. V případě, že povinnost evidovat tržby ukládá nejen právní úprava česká, ale též právní úprava jiného státu, bude pro posouzení, zda je tržba evidovanou tržbou rozhodné, zda: evidence tržeb v jiném státě probíhá srovnatelným způsobem jako v České republice (srovnatelné jsou takové systémy, které fungují na obdobném principu - srovnatelnou s evidencí tržeb není např. prostá záznamní povinnost uložená v cizím státě), zda lze na základě evidence probíhající v jiném státě získat informace o evidovaných tržbách, srovnatelné s informacemi zasílanými datovou zprávou dle § 19 ZoET, zda je možné tyto informace získat ze strany Finanční správy na základě platné a účinné mezinárodní smlouvy nebo dohody (uzavřené mezi Českou republikou a dotčeným státem), která 36/42 upravuje výměnu a předávání informací, a Česká republika tak na jejím základě získá informace o tržbách poplatníka. Jsou-li kumulativně splněny výše uvedené zákonem stanovené podmínky a poplatník již eviduje tržbu dle práva jiného státu, není tato tržba evidovanou, tzn. poplatník ji nemusí evidovat podle českého práva (ZoET).
Nejsou-li podmínky splněny, není poplatník evidenční povinnosti zproštěn a vznikne mu povinnost tržbu zaevidovat. Dvojí evidence tedy nenastává a za stanovených podmínek vzniká povinnost evidovat ty tržby, o nichž nelze ze srovnatelné evidence podle cizího práva získat jednu, nebo více informací (údajů) uvedených v § 19 ZoET. Dále dvojí evidence nenastává v případě, že se na danou tržbu sice vztahuje srovnatelná evidenční povinnost, z níž lze získat údaje v § 19 ZoET podle mezinárodní smlouvy, avšak podle mezinárodní smlouvy, která dosud nenabyla platnosti nebo účinnosti.
Evidenční povinnost daňových nerezidentů Povinnost evidovat tržby daňovým nerezidentům vzniká pouze ve vztahu k příjmům ze zdrojů na území České republiky. Daňoví nerezidenti, kterým neplynou příjmy ze zdrojů na území České republiky a nemají tak v České republice daňovou povinnost dle zákona o daních z příjmů, nejsou povinni evidovat tržby, neboť jejich příjem není rozhodným příjmem dle ZoET (viz § 6 odst. 1 písm. a) bod 1. - jde o příjem, který není předmětem daně z příjmů).
Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale jsem z toho jelen.
Přece, já když jako český zákazník nakoupím například v Německém e-shopu (kde EET nemají), tak mu nevzniká povinnost evidovat platbu v EET, protože to není český daňový subjekt. Nebo se v tom trochu ztrácím.
Jen pro jistotu dodám, že uvažuji o zemi v EU.
Dobrý den,
nedívejte se na EET z pohledu zákazníka ( kupujícího ) ten nemá s EET nic společného, kromě práva na účtenku ať již s náležitostí EET " vše v jednom " nebo separovaně.
EET je o OSVČ a PO s rozhodným příjmem na území ČR, pokud něco prodáte za hotové či kartou přes eshop na území ČR co podléhá současně EET ( byť máte sídlo firmy či podnikání v EU ) a jste li také rezidentem ČR ( to asi jste - žijete v ČR ) pak tyto tržby evidujete. Kdo bude Váš zákazník zda občan ČR, Němec, Slovák není podstatné ) není ani rozhodující z pohledu EET kam nakonec budete zásilku doručovat. Tržbu realizujete na území ČR, evidovat nemusíte pokud můžete fin. správě prokázat ( a oni si data vyžádají ) že již obdobně tržbu evidujete elektronicky na území jiného státu ( např. nakoupí u vás Slovák sice- na eshopu v ČR, ale doručíte mu zboží na Slovensko a v momentě převzetí ( nebo jinak nevím... ) mu vystavíte EET účtenku, ale podle Slovenského zákona o EET. Takže Českou EET účtenku již nevystavujete, protože by docházelo k duplicitě jedné hotovostní tržby, která by byla současně podrobena duplicitně EET účtenkou ze dvou států.
Snad to chápu podle GFŘ správně, je to ( a souhlasím s Vámi ) trochu pro "náročnějšího diváka", ale nedá se nic dělat. Pokud stále nebude jasné, obraťte se na help desk MF.
Dobrý den,
Já se na to nedívám z pohledu zákazníka, ale právě z pohledu eshopu. Já jako eshop (firma) sídlím v Německu. A ať už mě nakoupí český, slovenský nebo maďarský zákazník je přece jedno. Já jsem německý eshop, sídlo mám v Německu, daně platím v Německu a podléhám německé finanční správě, takže se řídím německými zákony a nějaké české EET by mi mělo být jedno (a je jedno, v jakém jazyce nebo na jaké doméně eshop běží).
A že tu formu vlastní někdo, kdo žije v ČR? To přece na to taky nemá vliv. Neprodává majitel v ČR, ale firma v Německu.
Děkuji
Dobrý den,
to je ale jiný případ, pokud NEJSTE daň. rezidentem v ČR ale v DE kde žádná EET není, daníte podle zákonů v DE, pak ani nemůžete žádnou EET účtenku evidovat protože v DE nic takového neexistuje, nikdy nedostanete z Německé fin. správy žádné autorizační údaje k EET protože oni toto neznají, ale to v pokynu přece doslovně popsáno ( poslední odstavec ) :
Daňoví nerezidenti, kterým neplynou příjmy ze zdrojů na území České republiky a nemají tak v České republice daňovou povinnost dle zákona o daních z příjmů, nejsou povinni evidovat tržby, neboť jejich příjem není rozhodným příjmem dle ZoET (viz § 6 odst. 1 písm. a) bod 1. - jde o příjem, který není předmětem daně z příjmů).
ať se daří,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 4. 2017 23:14
Zdravim,
ziji v CR, ale uvazuji o otevreni dropshipping eshopu se sidlem v zahranici (z urcitych duvodu do budoucna).
Eshop by byl v cestine a na ceske domene, ale vlastnil by ho zahranicni subjekt, kde by i platil dane, chapu tedy spravne, ze diky tomu, ze by zbozi slo od dodavatele primo k zakaznikovi, jednalo by se v podstate o nakup v zahranicnim eshopu (vsechno zbozi male hodnoty, neresme ted clo ani dph), a neresim tedy EET?
Ovsem ve chvili, kdy bych mel zbozi skladem v CR (zbozi by slo dodavatel - ja - zakaznik), jiz musim otevrit nejaky podnikatelsky subjekt v CR (pobocku, jinou firmu) a EET se na me jiz bude vztahovat standardnim zpusobem?
Dekuji,
S pozdravem,
Jirka