Re: Ještě jednou DPH?
Jestli jsem to dobře pochopila, tak ta provize je vaším normálním výdajem = ř.310, plný nárok, žádný vliv na koeficient. Vás asi zmátlo, že vám ten výdaj fakticky snižuje váš příjem za prodej vozu, ale toho si nevšímejte, jsou to z tohoto hlediska dvě různé věci. Tedy předpokládám, že máte dva odpovídající doklady k tomu, co jsem popsala. Jana F.
>>Dobrý den, mám prosbu. Minulé čtvrtletí jsme prodali
>>osobní automobil přes autodružstvo. Tento prodej šel
>>mimo DPH, protože se jednalo o osobní auto. Dali jsme
>>tuto cenu do daň.přiznání k DPH na řádek č.530 a č.
>>540,
>>tudíž se na něj nevztahuje ani krácení koeficientu
>>dle
>>§ 76 odst. 3.
>>Můj problém je asi tento: Autodružstvo si fakturovalo
>>provizi za zprostředkování prodeje tohoto auta
>>(prodávali třetí osobě), kde byla částka vč. 19% DPH a
>>já
>>nevím, jak tuto provizi přiznat v daň. přiznání k
>>DPH,
>>zda se někde uvádí a hlavně, zda to něco udělá s
>>koeficientem a o který § se opřít. Mám v tom zmatek.
>>Prosím
>>Vás všechny o radu. Děkuji předem.
>*********************
>Jestli jsem to dobře pochopila, tak ta provize je
>vaším normálním výdajem = ř.310, plný nárok, žádný vliv na
>koeficient. Vás asi zmátlo, že vám ten výdaj fakticky
>snižuje váš příjem za prodej vozu, ale toho si
>nevšímejte, jsou to z tohoto hlediska dvě různé věci. Tedy
>předpokládám, že máte dva odpovídající doklady k tomu,
>co jsem popsala. Jana F.
>**************************
Ano paní Jano, mám dva doklady a to Smlouvu o prodeji a také fakturu na provizi. Ale bylo mi razeno, že pokud se provize týká osob.auta-osvobozeného od DPH, tak si nesmím nárokovat ani odpočet DPH za tuto zaplacenou provizi. Co Vy na to? Děkuji
Moc děkuji, Evo M., že jste to potvrdila, už jsem trochu znejistěla. Ty různé fámy a zaručená tvrzení mě vždycky dokážou zmást, to se přiznám, a to pak znovu pročítám zákony a jsem vděčná, když mi někdo potvrdí můj názor :-) Jana F.
Ač nerada, nabourám Vám zde uvedené názory (už jsem to tu před časem řešila). Nepochybně existuje přímá souvislost mezi zprostředkováním a prodejem automobilu. Pokud kukneme do § 75 ZDPH, nemáme co řešit. Nárok na odpočet není. Můžeme na to jít i opačně - viz § 72/2 (kdy mám nárok na odpočet - osvobozená plnění bez nároku na odpočet tam nejsou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 11. 2006 9:31
Dobrý den, mám prosbu. Minulé čtvrtletí jsme prodali osobní automobil přes autodružstvo. Tento prodej šel mimo DPH, protože se jednalo o osobní auto. Dali jsme tuto cenu do daň.přiznání k DPH na řádek č.530 a č. 540, tudíž se na něj nevztahuje ani krácení koeficientu dle § 76 odst. 3.
Můj problém je asi tento: Autodružstvo si fakturovalo provizi za zprostředkování prodeje tohoto auta (prodávali třetí osobě), kde byla částka vč. 19% DPH a já nevím, jak tuto provizi přiznat v daň. přiznání k DPH, zda se někde uvádí a hlavně, zda to něco udělá s koeficientem a o který § se opřít. Mám v tom zmatek. Prosím Vás všechny o radu. Děkuji předem.