Re: ŽL nebo smlouva?
V případě ŽL si budete platit sociálku a zdrávku a to prozatím v minimální výši. Daně se v zálohách neplatí. Momentálně nic neplatíte, ale s podáním daňového přiznání a výše se odvíjí od výše vašich příjmů. Výhodou je, že si můžete uplatnit výdaje - cesťáky, ... takže si můžete ovlivnit výši příjmů. Asi je to na trochu delší konzultaci a záleží i na tom, kolik budou vaše příjmy formou výplaty a nebo kolik by byly fakturovány.
Živnostenský list je sice dobrá věc, ale ne v případě, že ho po Vás chce "zaměstnavatel", nezaručuje Vám žádné jistoty, nárok na dovolenou atd. a navíc musíte odvádět alespoň minimální pojistné na sociální (to bude od 1.1.2007 1360,-) a zdravotní (to je zatím 1272,-) a také je stanoven minimální základ daně, ze kterého daň musíte odvést! Další nevýhoda práce na ŽL je i to, že pokud si nebudete platit nemocenské pojištění (které zatím není povinné) nedostanete za nemoc od nikoho ani korunu.
Já pracuji na ŽL, ale ne pro někoho, ale sama na sebe a proto mohu odvádět práci pro více klientů a také tomu odpovídá výdělek!
Vy byste jen ušetřila zaměstnavateli odvody za zaměstance!
Souhlasím s pí. Dobrou. Pokud chcete pracovat jen pro tohoto zaměstnavatele a nehodláte podnikat určitě berte HPP - viz. řada výhod jako nemocenská, dovolená, mateřská, taky nějaká výpovědní lhůta, atd...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 11. 2006 14:18
Prosím o radu všechny,co mají nějake zkušenosti v podnikání. Ja žádné zkušenosti nemám a budu nastupovat do nového zaměstnání jako lektorka. Byla mi nabidnuta buď klasická smlouva na HPP a nebo práce na ŽL, při práci na ŽL bych měla za tu samou práci o skoro 4500 měsíčně více, než mi nabízejí ve smlouvě. Nevím ale, jaké se platí daně, pojištění, atd....co mi radíte? Pro co se mám rozhodnout?Vyplatí se mi smlouva nebo ŽL?
Moc děkuji za všechny rady! :-) a přeji mnoho úspěchů všem!