Re: DPH - přeplatek
Při platbě příštího DPH pošlete o 700 Kč méně. Pokud máte přeplatek na jakékoliv dani musíte si písemně zažádat o vrácení přeplatku. Stačí dopisem : žádám o vrácení přeplatu na dani.... ve výši .... který mi vznikl za období ...... na účet ........ Nezapomeňte tam uvést Vaše DIČ.
To s posláním o 700 Kč méně při další platbě bych neriskoval, protože není povinností správce vám ten přeplatek na tento nedoplatek automaticky započítávat. Podle § 105, odstavec 1 druhá věta se v případě "dodatečného vyměření" musí o přeplatek (nadměrný odpočet) žádat podle zákona o správě daní a poplatků.
Můj názor: Podat dodatečné přiznání a v dalším řádném přiznání zaplatit o ten přeplatek méně. Ty platby se jim tam spárujou automaticky. O vratku odpočtu z dodatečného byste museli opravdu žádat písemně, ale pokud to máte s čím srovnat (=s další platbou), tak je to nejjednodušší pro všechny. Nevidím důvod, proč by berňák "hned vystartoval" :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2006 8:14
V srpnu jsme fakturovali pro naše odběratele, bohužel tato dodávka nebyla dle jejich rozpisu a tak zboží vrátili. Bylo pak expedováno v jiných termínech, ale podle rozpisu. Nyní musím udělat dodatečné přiznání k DPH za 08/2006. Vznikl mi přeplatek daně asi 700,- Kč. Pokud je budu chtít vrátit musím FÚ nějakou formou požádat? Asi musím žádat vždy při přeplatku, mám přeplatek na silniční dani za 2005, ale nepožádala jsem a tak se nic nedělo. Nemám zkušenosti.Díky