Dobrý den,
jistě, jako plátce DPH pokud nakoupíte materiál ( pro Vaší ekonomickou činnost můžete si nárokovat DPH ), nevím zda vedete účto nebo DE, pokud účtujete máte možnost metou do nákladů / na sklad
Do nákladů účtujete 501/321 ( máte vše prvotně v nákladech , samozřejmě jako plátci DPH vám jde pouze základ daně, DPH se rozúčtuje ještě na účet 343 - zde nárok ) na konci roku si uděláte inventuru a nespotřebovaný matriál vyvedete na sklady, interním zápisem : 112/501
prodej je jasný : 311/602... 642
..................................................................
Metoda na sklady : je to opačně 111 / 321 pořízení
343 /321 ( rozklad na DPH - nárok z FD )
112 /111 převod na sklady interním dokladem - příjemkou
501 / 112 spotřeba materiálu
311 / 602 (604 ) prodej služeb / materiálu
...
V DE evidujete FD jako výdaje na podnikání ( do peněžního deníku se vám to dostane teprve v momentě zaplacení ) prodeje jsou zase příjmem z podnikání
DPH je v DE nedaňová položka ( výdaj / příjem nesnižující nebo nezvyšující daňový základ )
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 5. 2017 9:53
Dobrý den,
rád bych rozšířil své podnikání o volnou činnost:45) Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti
Jsem plátce DPH. Můj dotaz - můžu si nechat na základě této živnosti vracet DPH za materiál, který bych si nakoupil "na sklad"?
Moje představa: nakoupím materiál (vesměs stavební), nechám si vrátit DPH. Pracuji.... část materiálu spotřebuju na zakázku, to vyfakturuju (buď faktura pro b2b nebo účtenka pro b2c) a odvedu DPH. Funguje to tak nebo jsem úplně mimo?
Díky, Pavel