Nákup materiálu na sklad

• (neregistrovaný)

15. 5. 2017 9:53

Dobrý den,
    rád bych rozšířil své podnikání o volnou činnost:45) Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti
    Jsem plátce DPH. Můj dotaz - můžu si nechat na základě této živnosti vracet DPH za materiál, který bych si nakoupil "na sklad"?
    Moje představa: nakoupím materiál (vesměs stavební), nechám si vrátit DPH. Pracuji.... část materiálu spotřebuju na zakázku, to vyfakturuju (buď faktura pro b2b nebo účtenka pro b2c) a odvedu DPH. Funguje to tak nebo jsem úplně mimo?

Díky,  Pavel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2017 11:00

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

jistě, jako plátce DPH pokud nakoupíte materiál ( pro Vaší ekonomickou činnost můžete si nárokovat DPH ), nevím zda vedete účto nebo DE, pokud účtujete máte možnost metou do nákladů / na sklad

Do nákladů účtujete 501/321 ( máte vše prvotně v nákladech , samozřejmě jako plátci DPH vám jde pouze základ daně, DPH se rozúčtuje ještě na účet 343 - zde nárok ) na konci roku si uděláte inventuru a nespotřebovaný matriál vyvedete na sklady, interním zápisem : 112/501
      prodej je jasný : 311/602... 642
      ..................................................................
      Metoda na sklady : je to opačně 111 / 321 pořízení
                                                          343 /321 ( rozklad na DPH - nárok z FD )
                                                          112 /111 převod na sklady interním dokladem - příjemkou
                                                          501 / 112 spotřeba materiálu
                                                          311 / 602 (604 ) prodej služeb / materiálu
      ...
      V DE evidujete FD jako výdaje na podnikání ( do peněžního deníku se vám to dostane teprve v momentě zaplacení ) prodeje jsou zase příjmem z podnikání
      DPH je v DE nedaňová položka ( výdaj / příjem nesnižující nebo nezvyšující daňový základ )

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).