Kolegové! Oprava auta zam-ce do nákladů?
Obávám se, že jde o nedaňový náklad. Zaměstnanci náleží náhrada dle zákona o cestovních výdajích (3,80 Kč/km), přičemž tato náhrada má zahrnovat adekvátní část opotřebení auta, pojistky atd. Auto mu mohli vykrást kdykoliv a kdekoliv. Měl na tuto situaci být pojištěný. Pokud nebyl, je to jeho rozhodnutí, jehož důsledky by měl nést. Pokud se firma rozhodla mu tu opravu proplatit, je to její dobrá vůle, ale do daňových výdajů bych to nedala.
Výše uvedené je můj názor a nejsem si s tím 100% jistá, takže prosím kolegy, aby se také připojili a pokud možno i odůvodnili svoje ano či ne :-)
Re: Jsou to náklady firmy?
V tomto případě záleží na tom, zda zaměstnavatel dal souhlas zaměstnanci k použití jeho soukromého vozidla při služební cestě. Pokud dal, pak podle § 187 ZP "zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu, která mu vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním porušením právních povinností nebo úmyslným jednáním proti dobrým mravům.Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci též za škodu, kterou mu způsobili porušením právních povinností v rámci plnění úkolů zaměstnavatele zaměstnanci jednající jeho jménem (§ 9 a 10).Zaměstnavatel neodpovídá zaměstnanci za škodu na dopravním prostředku, kterého použil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním bez jeho souhlasu."
Čili pokud dal, což asi ano, tak za tu škodu odpovídá a musí mu ji proplatit, vozidlo se de fakto stalo po dobu služební cesty "vozidlem zaměstnavatele".
Re: Jsou to náklady firmy?
JO, doplním, že pak je náhrada škody samozřejmě daňovým výdajem firmy, tuším § 24 odst. 2 písmeno zi) zákona o DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 12. 2006 7:45
Dobrý den, už jsem jednou níže podávala příspěvek s žádosti o radu. Nikdo nějak nereagoval, tak bych to chtěla zkusit znovu. Je to pro mě docela důležité a nevím si s tím rady.
Ve firmě se stala taková situace. Zaměstnanec naší firmy jel na služební cestu vlastním autem. Tam mu auto vykradli. Zaměstnanec dal všechno spravit a musel za opravu zaplatit (bylo to zhruba 15000 Kč). Nyní zaměstnanec firmě vystavil svůj cesťák a v tom byla zahrnuta i ta částka opravy. Takže jsme mu to celé proplatili.
Jako účetní jsem začátečnice a s tímto jsem se nesetkala. Prosím Vás, mohli byste mi někdo poradit, jestli to tak jde, jestli si to zaměstnanec může zahrnout do cesťáku a firma mu to proplatí, když to byla vlastně škoda na jeho osobním autě. Jak se toto řeší?
Za pomoc bych Vám byla moc vděčná.