Re: osobni majetek
Přiznám se, že jsem podobný problém zažil u známého. Tak jsem router vyresetoval do nastavení od výrobce, potom změnil a následně si promluvil s technikem od firmy. Něco zmateně koktal a snaze pomoci zákazníkovi a dálkové správě. A byl klid.
Tohle asi žádný zákon neřeší, pokud na to přistoupíte, tak je to Váš souhlas s podmínkami. Já takovou firmu považuji za krajně neseriózní. Vedl jsem podobný boj s firmou, která se pokoušela mi zakázat více počítačů v domácnosti.
Ostatně zeptejte se přímo v té firmě, na základě jakého zákona a paragrafu chtějí udělat tyto úpravy, ať vám to dají písemně. Podle mého vám nic nedají, budou mít sice řeči, ale přinutit vás nemůžou.
PS: Dle mého názoru si vás tím zaheslováním chtějí pojistit, abyste jim neutekl ke konkurenci a abyste je kvůli každé maličkosti musel volat - a oni by přišli a vy byste platil a platil :-((
Já bych v podobné situaci volila jiného providera. Když jsme teď nedávno měnili doma poskytovatele připojení, řekla jsem, že si to chci nastavit všechno sama, ať mi jen pošlou návod. Poslali, nastavila jsem a jede to. Kdyby se nám doma nebo ve firmě chtěl někdo hrabat bez mého souhlasu v počítačích nebo v routeru nebo jinde, tak bych protestovala. Za provoz jsem zodpovědná já (i ve firmě), tak přece musím vědět, co se kde děje a jak je co nastaveno.
>Dobry den,
>
>chci navazat s jednou firmou smlouvu o poskytovani
>internetu. Firma po me vyzaduje router (sitovy prvek).
>Koupil jsem si ho tedy a technik mi rekl, ze mi router
>nastavi a nasledne zahesluje, abych v nem nemohl nic
>menit.
>
>Podle me na tohle firma nema pravo, jelikoz router je
>v mem osobnim vlastnictvi. Firma by mi tedy zakazala
>ho pouzivat jinak, nez chce. Normalne by mi to
>nevadilo, ale router ma daleko lepsi vlastnosti, nez jen
>vytvoreni podsite a poskytovani internetu, ale taky treba
>firewall, apod. Tyto nadstandartni moznosti by mi
>de-facto zakazali pouzivat.
>
>Jak se na to diva zakon?
>
>Predem dekuji za odpoved.
Mohu se zeptat k proč Váš poskytovatel připojení po Vás požaduje router?Jestli nepotřebujete mít přijeno více jak jeden PC na jednu IP adresu, tak se bez něho obejdete.
Jinak jak už někdo psal, nastavte si ho sám.Poskytovatel router uvidí jako původní PC připojený k modemu(route rbude mít jeho adresu )
Je to úplně jednoduché - co si s nimi smluvně dohodnete, to je OK. Router je váš, sw v něm taky (přesně řečeno licence na něj), nastavení je know-how providera (jestli to vůbec lze takto podat). Někdo to řeší tak, že zakáže zákazníkovi přístup ke konfiguraci, někdo to nechá být a pak za úhradu odstraňuje chyby, které zákazník napáchá. Jestli máte nějaké zvláštní požadavky (dhcp atd.), tak se s providerem dohodněte.
Jaký je váš konkrétní problém - chete mít možnost měnit konfiguraci routeru? Proč? Jedinou potíž bych viděl v konfiguraci firewallu - to bych si chtěl taky nastavit sám.
Já bych to řešil zakoupením svého routeru - vždyť je to dnes něco přes tisícovku.
Moc jsem nečetl ostatní odpovědi, takže se omlouvám, jestli něco opakuju.
>Je to úplně jednoduché - co si s nimi smluvně
>dohodnete, to je OK. Router je váš, sw v něm taky (přesně
>řečeno licence na něj), nastavení je know-how providera
>(jestli to vůbec lze takto podat). Někdo to řeší tak, že
>zakáže zákazníkovi přístup ke konfiguraci, někdo to
>nechá být a pak za úhradu odstraňuje chyby, které
>zákazník napáchá. Jestli máte nějaké zvláštní požadavky
>(dhcp atd.), tak se s providerem dohodněte.
>Jaký je váš konkrétní problém - chete mít možnost
>měnit konfiguraci routeru? Proč? Jedinou potíž bych viděl
>v konfiguraci firewallu - to bych si chtěl taky
>nastavit sám.
Router neobsahuje "navic" jen firewall, ale i spoustu dalsich moznosti... Nemyslim si, ze bych tam napachal nejake chyby, kdyz jsem spravce site a mam firmu, ktera se pocitacovou tematikou zabyva.
>Já bych to řešil zakoupením svého routeru - vždyť je
>to dnes něco přes tisícovku.
Ale vzdyt ten router je muj...
>Router neobsahuje "navic" jen firewall, ale i spoustu
>dalsich moznosti... Nemyslim si, ze bych tam napachal
>nejake chyby, kdyz jsem spravce site a mam firmu,
>ktera se pocitacovou tematikou zabyva.
Dodavatel služeb se prostě jistí, aby nemusel přebírat odpovědnost za nefunkční síť vlivem neodborného zásahu zákazníka.
Ten způsob mi taky přijde poněkud podivný, ale jak už jsem psal, řešení je věcí smluvní dohody. Pokud se smluvně zavážete k zaheslování konfigurace, pak je otázka, zda na to má dodavatel právo, poněkud nerelevantní.
>Ale vzdyt ten router je muj...
Ale jistě, je váš...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2006 13:38
Dobry den,
chci navazat s jednou firmou smlouvu o poskytovani internetu. Firma po me vyzaduje router (sitovy prvek). Koupil jsem si ho tedy a technik mi rekl, ze mi router nastavi a nasledne zahesluje, abych v nem nemohl nic menit.
Podle me na tohle firma nema pravo, jelikoz router je v mem osobnim vlastnictvi. Firma by mi tedy zakazala ho pouzivat jinak, nez chce. Normalne by mi to nevadilo, ale router ma daleko lepsi vlastnosti, nez jen vytvoreni podsite a poskytovani internetu, ale taky treba firewall, apod. Tyto nadstandartni moznosti by mi de-facto zakazali pouzivat.
Jak se na to diva zakon?
Predem dekuji za odpoved.