Placeni za komunalni odpad

• (neregistrovaný)

3. 12. 2006 7:57

Dobry den
    Chtel bych se zeptat jestli nekdo nevi.
    Odjel jsem pryc v roce 1996 a az do 2006 jsem nebyl v CR.
    Z meho trvaleho bydliste se nasi odstehovali hned v 96 dum prodali.
    Odhlasili i platbu za odpad a me protoze jsem stale mel trvaly pobyt tam odhlasili z placeni za komunalni odpad protoze jsem dlouhodobe mimo cr.Ted jak jsem se vratil nahlasil jsem nove trvale bydliste a jasne najednou se ukazala na novem konte exekuce za nezaplaceny odpad.Ikdyz jsem nebyl v cr a byl odhlasen.
    Jak je to mozne?Co bylo zajimave tak je to pouze 756kc urednice rekla ze je to rocni poplatek za rok 2002 556kc a 200kcpoplatek za exekuci kterou si oni udelali sami.Kdyz jsem sni mluvil a rekl ji ze jsem od roku 96 pryc a odhlasen tak mi rekla pred rokem 2002 se za ODPAD NEPLATILO nic az jsme zacali v roce 2002 a potom v roce 2003 vysel v platnost novy zakon ze je mozne udelat vyjimky kdyz je obcan dlouhodobe v cizine??
    Dobra ptakovina ne?Obratil jsem se na starostu ktery to PRY PROSETRI.
    Nevite tedy nekdo jaky zakon o zmene o odpadech a kdyz jsem dlouhodobe mimo vlast to jako musim podle zakona jim platit za odpad ikdyz zadny neprodukuju?Neni to nejake divne?
    A jeste ktomu se za odpad unas platilo tam jak jsem bydlel celou dobu a ona rika ze ne pred rokem 2002?
    Ponevadz to bylo celkem male mestecko a lide se znali a prave jsem odjel do USA tak kazdy byl asi zvedavi a ta urednice kdyz jsem ji volal ted po navratu co to znamena se klidne me JESTE PTA do telefonu jestli jsem uz se vratil na stalo jestli bydlim porad s rodici a rika mi tak jsme se divali jestli nemate nejake konto a mel jste tam nejake penize tak jsme vam to strhli??
    JE toto NORMALNI.CO mohu delat?Urednik v CR ma divne pravomoci ne?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2006 18:18

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Placeni za komunalni odpad
      Vás překvapuje přístup úředníků, protože jste byl dlouho pryč a nás dnes a denně překvapují i když jsme tady.
      Než vstoupil v platnost zákon o odpadech č. 185/2001 Sb. od roku 2002, tak jsme platili tzv za "popelnici". Zákonem byly upraveny povinnosti a oprávnění obcí při nakládání s odpady, protože podle zákona je původcem odpadů obec. Ta pak podle své obecně závazné vyhlášky může stanovit poplatek za odpad a spolu se zvláštním poplatkem z shromažďování a sběr poplatku podle zvl.zákona ( § 10 zákona č. 565/1990 o místních poplatcích) jej vybírat. Tzn. že celá roční částka poplatku se skládá ze dvou položek - jedné pevně dané státem a druhé stanovené místní vyhláškou až do zákonné výše. Tento poplatek jsou povinni hradit všichni občané a mají za to zajištěn svoz komunálního odpadu, odběr a likvidaci tříděného odpadu, odpadů elektro.... Vše naleznete popsáno v § 17 a 17a zák.185/2001 Sb. Stává se, že i když je občan trvale bydlištěm v obci, tak se na jejím území nezdržuje, protože např. většinu roku pracuje v zahraničí. Pak má možnost tuto skutečnost nahlásit,popř. nějak doložit a obec mu poplatek odpustí. U nás to takhle funguje. Je ovšem otázkou, jak toto má ošetřeno Vaše obec ve své vyhlášce. Když tento zákon začínal platit, tak jsme my všichni občané museli nahlásit členy domácnosti a je povinnost ze zákona hlásit obci všechny změny v počtu členů domácnosti. U Vás se stala asi chyba někde v náběhu tohoto zákona, možná obec automaticky vzala všechny občany podle registru trvalého bydliště nebo z Vaší rodiny nikdo nenahlásil, nevím... Mám ale obavu, že i když se budete bránit, tak tento boj s úředním šimlem prohrajete. Buďte rád, že si dělají exekuci sami, jinak se Vám mohlo z těch 756 Kč vyloupnout i přes deset tisíc.

• 3. 12. 2006 18:40

Peter (neregistrovaný)

Dekuji ZUZIKU
      Jsem rad ze jsem obcanem CR ale zvazuji se zreknuti tohoto podivneho obcanstvi CR ale porad jeste nevim kym pak budu.
      Pokud budou schvalovat dal tak podivne zakony tak to asi bude jedine reseni :-))

• 3. 12. 2006 19:03

Zuzik (neregistrovaný)

Jo, taky si někdy připadám jako debilka, to je taková hezká mezinárodní příslušnost...

• 3. 12. 2006 20:33

anonymous (neregistrovaný)

Já bych jenom doplnil zuzika, že pokud se dobře pamatuji, tak ten první rok zákon neměl výjimky a teprve novelizací v dalším roce se odstraňovaly nelogičnosti. Proto ta platba jenom za jeden rok. Bohužel, žádný zákon nebývá dokonalý ihned a nemyslím si, že tyto problémy neřeší i jinde.
      Jinak exekuce má svá pravidla, takže to že úřednice řekla, že si udělali exekuci sami ještě neznamená, že to nemají podloženo soudně. Chtělo se to informovat u příslušné banky, na základě čeho exekuci provedli. Nejsem si zcela jist, ale nemyslím, že obec má sama pravomoc si zjistit nějaké Vaše konto nebo dokonce si sama něco ztrhnout.
      A máte pravdu, máme svobodu, občanství se můžete zřeknout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).