Re: Odstoupení od smlouvy o smouvě budou
Asi Vás nepotěším, ale dost těžko. Zkuste apelovat na morální stránku věci. Kdybyste byl zdráv a nestala se Vám nehoda, smlouvu o dílo byste splnil. Smluvní pokuta se vymahat může, ale také nemusí, je to na dohodě obou stran. Hodne zdraví!
Bohužel, je to o dobrých mravech a hyenismu. Podívejte se do smlouvy, jak je tam úhrada smluvní pokuty řešena - někdy se stává, že protistrana "si ponechá" Vámi složenou zálohu nebo její část jako smluvní pokutu - pak se jedná o propadnou zálohu a ustanovení je neplatné. Nebo se jich zeptejte, zda si jim nebude vadit když si na příští jednání přizvete Černé ovce nebo Občanské judo (že budou mít správnou eklamu). Cokoliv s nimi dohodnete, tak písemně.
No smluvně je to tak, že při odstoupení od smlouvy uhradím pokutu... Obdržel jsem od nich na základě mé výpovědi "Vypovězení smlouvy", kde požadují podpis a tuto pokutu, zatím jsem firmou zaslanou výpověď nepodepsal, nic jsem neplatil, tak nevím, zda tak mám učinit, či mám šanci v nějakém případném soudním sporu, který by zřejmě ze strany firmy přišel...
Odstoupení i výpověď jsou samostatné a odlišné jednostranné právní úkony, k nimž není potřeba souhlasu, vyjádření či podpisu protistrany. Smluvní pokuta je jedna věc, způsob její úhrady věc druhá. Jak máte uvedeno, že ji jim uhradíte ?
Co se týče SOSB o dílo, tam stojí, že "v případě, že nebude uzavřena slouva o dílo, dohodly se strany, že náklady budou jako jednorázová odměna příkazníka dle příslušných ustanovení obč. zák. Odměna se sjednává ve výši 50.000 Kč."
Začátkem listopadu jsem od SOSB odstoupil, přišlo mi, že mám podepsat jejich výpověď, zaslat zpět firmě, a DO 14 DNŮ od podpisu uhradit pokutu (na účet firmy)... Dle toho, co píšete, nemusím podepisovat nic ?
Moc děkuji za váš názor !!!
Pokud jste od smlouvy odstoupil, nemusíte jim už nic podepisovat. Ve věci úhrady předmětné částky však zřejmě máte smůlu - formulace "nebude smlouva uzavřena" je dost široká na to, aby zahrnula i odstoupení či výpověď. Zajděte za advokátem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 12. 2006 15:06
Dobré odpoledne,
v červnu jsem podepsal smlouvu o smlouvě budoucí o dílo, její součástí bohužel bylo, že v případě odstoupení uhradím smluvní pokutu 50.000 Kč... Dva dny po podpisu jsem měl vážnou nehodu, jsem stále v pracovní neschopnosti, rozhodl jsem se tedy začátkem listopadu odstoupit od smlouvy... Firma na mě však nyní požaduje oněch 50.000 Kč, přestože pro mne NIC neudělala (od té doby proběhlo pouze několik telefonátů)... Mohu se nějak bránit ??? Děkuji mnohokrát za názory... :-(