Re: Zálohy na ZP
Zajděte na pobočku své ZP a tam to vyřiďte osobně. Mají Vás registrovaného jako OSVČ, zálohy očekávají a z jejich neplacení budou zbytečná penále. Když oznámíte, že jste zaměstnancem, tak nebudete muset platit zálohy v minimální výši, neboť budou odvedeny z titulu zaměstnání. Jestli Vám odpustí říjnovou zálohu, to nevím, ale listopadová je splatná nejpozději do 8.12., to ještě stihnete.
Mám osobní zkušenost. Nástup do zaměstnání jsem na ZP nehlásila já, ale přihlašoval mě zaměstnavatel. Zálohy opravdu nemusím platit v min výši z OSVČ. Radši si tam něco posílám, ať se při podání přehledu neprohnu. Jeden problém jsem měla - nástup byl 2.1. Za leden jsem musela odvést min zálohu z OSVČ, neboť zaměstnání netrvalo celý měsíc.
To je právě ten úřední šiml. Kdybyste se odhlásil/a/ z pojištění OSVČ k 31.12., tak pojistné za leden už platil zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2006 11:17
Prosím Vás, poraďte mi. Od 1.1.06 mám příjmy z nezávislého povolání, zálohy na zdravotní poj. jsem platil až do září. V říjnu jsem nastoupil jako zaměstnanec (tam za mě zaměstnavatel zdravotní pojištění platí) a dál mám příjmy z nezávislého povolání. Musím platit ty zálohy až do podání přehledu, nebo nemusím? A ještě dotaz - tu změnu (nástup do zaměstnání) jsem asi měl nahlásit pojišťovně, což jsem neudělal. Můžu to ještě napravit?
Předem všem moc děkuju.