Hospodářskýrok

• (neregistrovaný)

4. 12. 2006 18:06

Na finančním úřadě mi bylo řečeno,že při přechodu na hospodářský rok musím přejít na podvojné účetnictví,i když vím že účetnictví se musí vést pouze při obratu nad 15000000 kč což zdaleka nesplňuji tak fakt nevím poradí mi někdo zkušený? Moc děkuji Pavla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2006 20:14

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Hospodářskýrok
      Nechápu proč vám to tvrdí. Myslím, že nemají pravdu. Zeptejte se jich na paragraf, z něhož odvozují svoje tvrzení :-)

• 4. 12. 2006 20:25

Eva M. (neregistrovaný)

Hospodářský rok - je nutné podvojko?????
      PS: Pokud vím, už jste se zde jednou ptala a já jsem vám odpovídala :-)
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=267042
      Změnila jsem nadpis, aby si všiml ještě někdo další a odpověděl vám. Ale opravdu se domnívám, že můžete vést daňovou evidenci i při zdaňovacím období = hosp.rok.

• 4. 12. 2006 20:41

Zdena (neregistrovaný)

Re: Hospodářský rok - je nutné podvojko?
      Domnívám se, že pojem hospodářský rok lze vztáhnout pouze k účetnictví. Účetním obdobím je buď kalendářní, nebo hospodářský rok. DE nemá účetní období, jen zdaňovací. Také v § 7/14 ZDP je uvedeno, že "pokud poplatník ... uplatní jako účetní období hospodářský rok ...". Navazuje odst. 15 - poplatníci, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odst. 9 (paušály), postupují podle § 7b) = DE.

• 4. 12. 2006 20:59

1234 (neregistrovaný)

ÚČETNÍ jednotka si může zvolit hospodářský rok. hospodářský rok je účetním obdobím, tudíž se týká jen těch, kdo vedou účetnictví.

• 4. 12. 2006 21:06

Eva M. (neregistrovaný)

Hmm, obávám se, že budete mít pravdu Vy i paní Zdena. Hledám v zákonech a v archivu a došla jsem k názoru, že v době vedení jednoduchého účetnictví mohli mít i hosplrok i poplatníci s JÚ - z té doby si to pamatuju a proto jsem odpovídala, že to jde i v DE. Ale jak se zdá, tak na DE se tato možnost opravdu nevztahuje. Omlouvám se tedy za dezinformaci a děkuji kolegům za upřesnění a vyjasnění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).