Hospodářský rok - je nutné podvojko?????
PS: Pokud vím, už jste se zde jednou ptala a já jsem vám odpovídala :-)
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=267042
Změnila jsem nadpis, aby si všiml ještě někdo další a odpověděl vám. Ale opravdu se domnívám, že můžete vést daňovou evidenci i při zdaňovacím období = hosp.rok.
Re: Hospodářský rok - je nutné podvojko?
Domnívám se, že pojem hospodářský rok lze vztáhnout pouze k účetnictví. Účetním obdobím je buď kalendářní, nebo hospodářský rok. DE nemá účetní období, jen zdaňovací. Také v § 7/14 ZDP je uvedeno, že "pokud poplatník ... uplatní jako účetní období hospodářský rok ...". Navazuje odst. 15 - poplatníci, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odst. 9 (paušály), postupují podle § 7b) = DE.
Re: Hospodářský rok - je nutné podvojko?
Hmm, obávám se, že budete mít pravdu Vy i paní Zdena. Hledám v zákonech a v archivu a došla jsem k názoru, že v době vedení jednoduchého účetnictví mohli mít i hosplrok i poplatníci s JÚ - z té doby si to pamatuju a proto jsem odpovídala, že to jde i v DE. Ale jak se zdá, tak na DE se tato možnost opravdu nevztahuje. Omlouvám se tedy za dezinformaci a děkuji kolegům za upřesnění a vyjasnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2006 18:06
Na finančním úřadě mi bylo řečeno,že při přechodu na hospodářský rok musím přejít na podvojné účetnictví,i když vím že účetnictví se musí vést pouze při obratu nad 15000000 kč což zdaleka nesplňuji tak fakt nevím poradí mi někdo zkušený? Moc děkuji Pavla