Služební cesta ČR/cizina v jednom dni

• (neregistrovaný)

5. 12. 2006 12:55

Prosím o radu.
    Zaměstnavatel mě vyslal na sl. cestu na Slovensko. Náhradu stravného mi vypočetl tak, že oddělujel dobu strávenou v ČR od doby strávené v SR. Je to tak správně? Co v případě, že ani v jedné zemi nestrávím celkem 5 hodin(jakož to minimální dobu pro nárok na stravné). Může nastat případ, že strávím na cestách např. necelých 10 hodin (např: 4,5 v ČR a 4,5 v SR), ale nedostanu nic.

Dále mi bylo nařízeno, že v den strávený na sl. cestě si do docházky napíšu pouze 8 hodin, ač cesta trvá výrazně déle (Dobu odjezdu a příjezdu je možné prokázat dle jízdenek). Jedná se pouze o vnitrofiremní tradice nebo je to "globální" nařízení?

Mnohokrát děkuji MP

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2006 13:14

LL (neregistrovaný)

Re: Služební cesta ČR/cizina v jednom dn
      Okamžikem překročení hranice běží doba pro výpočet nároku na stravné v cizí měně daného státu a počítá se za uplynuĺé hodiny. Pokud v dané zemi strávíte např. 2hodiny, tak máte nárok na 2/24 ze 550SKK.
      Za dobu strávené na území ČR máte nárok na stravné v Kč dle tuzemských cestovních náhrad. Nezapočítaná doba do stravného v cizí měně, ale strávená v zahraničí, se počítá do doby na nárok stravného v ČR.
      Dle Vašeho příkladu tzn., že v SR jste 4,5hodin, takže 4uplynulé hodiny za 4/24 z 550SKK a v ČR jste 4,5hodiny, ale plus 0,50hod nezapočítané do zahr.cest.náhrad, takže 5hodin

Doba strávená na služební cestě bez výkonu práce se do prac.doby nezahrnuje a tudíž se neproplácí. Je nutno stanovit čas výkonu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).